39
  • Komolytalan
    #39
    html5, css3 és szabványos megjelenítés? Ez ugye valami witz? html 4.01 1999-es szabvány, volt rá kb 10 évük, hogy szabványosan jelenítsék meg, és ugye ez nem sikerült (html/JS kódok tele vannak böngésző függő elágazásokkal). Mitől menne most nekik hirtelen egy jóval bonyolultabb html5 esetén? Eleve szabványt le kéne fektetni, nem? Ha azon rugóznak 4-5-6 évet - mert jelenleg talán 2014-et jelölik meg a véglegesítés időpontjának - akkor meddig tart azt majd implementálni?
  • xyl
    #38
    "Ha a web fejlesztők, képesek lesznek nem a flash, quicktime, silverlight technológiákat elfelejteni, akkor a te problémád is megszűnik, mert a HTML5 és a CCS3 megjelenítéséhez nem kell kiegészítő!"

    Ki van csukva hogy képesek legyenek!
  • Komolytalan
    #37
    Lehet mindent központilag menedzselni, és frissíteni. A legtöbb rendszergazda azonban telibe fossa a munkáját, azért nem frissít. Így állhatott elő pl. az a helyzet, hogy nekem 3 éves videodriver volt a gépemen, holott a Online Windows Update-en is volt frissebb. Csakhogy én megbíztam a rendszergazda által beállított WSUS vagy milyen szerverben, amit nem kellett volna. Legtöbb cégnél elhanyagolják a rendszergazdák felügyeletét. Évente 1x érdemes megbízni 1-1 külsős szakit, hogy nézze át a rendszereket, és láss csodát: előtte egy héttel olyan friss lesz minden rendszer, hogy attól frissebb nem is lehetne.
  • Komolytalan
    #36
    "Használj akkor operát, mint ahogy Mardel is írta, ott nem változik a kezelő felület!"
    Amint lesz hozzá rendes adblock, azonnal. Lehet le is töltök egyet, hogy megnézzem most mi a helyzet.

    "Szerinted a linux a folyamatos változások miatt nem terjedt el?"
    Nem. Hanem azért, mert harcolni kell vele, mielőtt használhatnád. Egy desktop szoftvertől 2012-ben nem ezt várja el az ember. Szerveren egyébként el is terjedt, mert ha az ember csak azt nézki, hogy 1-200eFt-vel olcsóbb, mint egy Windows szerver változat, akkor rögtön nekiáll konfigurálni.
  • Komolytalan
    #35
    Az Opera gyors, de mikor néztem, adblockot nem találtam hozzá. Én oldalanként 1-1 bannert még elviselnék, de azt nem vagyok hajlandó, ami mondjuk az indexen van, hogy több a hirdetés mint a tartalom (ráadásul mind animált, és lassú lesz tőle az egész miskulancia).
  • fapapi
    #34
    Ha a cég nem akar erre alkalmazni embert, akkor lehet, hogy annyit meg kellene tennie, hogy fizet 1 órányi oktatást, hogy kell frissíteni egy böngészőt!


    Cégek nagy többségénél böngésző csak a facebook miatt van. Saját tapasztalatom az, hogy a böngészők összeomlását az idióta összevissza telepíttetések okozzák! Azért is a böngészőt okolják mert az ASK keresője van a google helyett. Persze a hibát egy butuska játék telepítése okozta.


    Kevés az a céges környezet ahol a böngésző megjelenítése kell bizonyos programokhoz! de van rá példa, hogy sajnos a programjaik miatt nem lehet frissíteni a böngészőt mert, az újakkal nem kompatibilis. Ezt aláírom ez probléma de itt sem a böngészőgyártók a hibásak. A fejlődés és a fejlesztés nem állhat meg, mert akkor még mindenki pattintaná a követ!
  • fapapi
    #33
    Komolytalan: Meddő a vitánk! Használj akkor operát, mint ahogy Mardel is írta, ott nem változik a kezelő felület! Most is csak azt tudom neked javasolni, ne használd se a Chrom-ot, se a firefoxot, és nem kell nyugtató tablettákat szedned! A piaci veszteség nem a kinézetből adódik, és nem is a frissítés az oka :))))))))))
    Ennek borzasztó sok összetevője van, és ez nem a kezelőfelület. Amerikai statisztikákkal meg nem nagyon foglalkoznék a helyedben!

    „Ezért nem terjedt el desktop vonalon a linux” :))))))))))))))))))))

    Szerinted a linux a folyamatos változások miatt nem terjedt el? Az Ubunu linux kezelőfelülete 2 verzióval ezelőtt (ha jól emlékszem) változott Dash-al, de ez is sokkal jobbá tette a felhasználást. Azelőtt folyamatosan ugyan úgy nézett ki. De tegyél fel egy debiánt, 10 éve is ugyanígy nézett ki. A Linuxot önszorgalomból teszik fel az emberek, nincs bent az oktatási rendszerbe, így a nagyközönségnek esélye sincs megismerni, úgynevezett ingyenes oktatás keretein belül. Számtech órán szerintem te is win előtt ültél. Az android pedig alapjában véve azért terjedt el, mert olcsó okos telefonokat tudtak biztosítani az iphone helyett. 10.000 Ft-ért lehetett okostelefonod!

    Az előző hozzászólásodban annyi badarságot hordtál össze, hogy 20 oldalban sem tudnám kifejteni, a fenti leírásom is csak érintőleges, a többit még ennyire sem kommentálnám.

    xyl: A te problémád nem a böngésző hibája, hanem azé a kontár web fejlesztőnek önmagát kijelölő "pisti-é" aki átgondolatlan, hülyeségeket épít egy weboldalba, vagy nem tájékoztatja az ügyfelet arról, hogy ezzel látogatókat veszíthet, mert a megjelenítést akadályozza. Tehát hiába bánok csínján a szavakkal, a hibás a megrendelő, akinek ez kellett, és a „pisti” aki megcsinálta! A HTML5 és a CSS3 technológia, amit a FF-be ha jól emlékszem a 4-es verziótól vezettek be, és a frissítések ezeknek a technológiáknak a tökéletesebb megjelenítésére is vonatkozik. Ez pedig a felhasználókért van, mert szabványos egységes megjelentetés lesz. Ha a web fejlesztők, képesek lesznek nem a flash, quicktime, silverlight technológiákat elfelejteni, akkor a te problémád is megszűnik, mert a HTML5 és a CCS3 megjelenítéséhez nem kell kiegészítő!

    willcox: A frissítéseknek ez a hátránya, hogy a kiterjesztések nehezen követik. Viszont érdemes folyamatosan ellenőrizni, mert ezeket is fejlesztik, nekem is volt ilyen problémám de sikerült már a saját kiegészítőimnek is utolérni a verziót!
  • AgentKis
    #32
    Van ennek egy olyan oldala is, hogy céges környezetben ugye júzerként még egy nyomorúlt flaspléyert sem lehet telepíteni. A cég nem fog azért felvenni egy újabb embert, hogy egy-két hetente menjen végig a céges gépeken böngészőket frissítgetni.
  • Mardel
    #31
    Ezért használok Operát, megszokott felület, beállítás elérés, 1 év alatt nem 10 verziószámot ugrik, 2 év múlva se lesz Opera 32, stb.
  • xyl
    #30
    Na jó, ideje lenne megtanulnom, hogy nem a szöveg alatt, hanem a szöveg felett kell válaszolni... Bocsi!
  • xyl
    #29
    "Webfejlesztőként neked kellene tudod a legjobban, hogy a technológiák a webes megjelenítés folyamatosan változik! Miért? Mert ez az igénye a felhasználóknak, köztük neked is!"

    Nem webfejlesztőként, hanem felhasználóként nagyon elegem van abból, hogy állandóan mindenféle frissítésre kényszerítenek. És itt elsősorban a flash ellen vagyok ki! Volt olyan is, hogy valamilyen szerszámgyártó honlapján kerestem valamit, és ahelyett, hogy beírjam a keresőjébe, hogy mit is keresek, bejött a szöveg, hogy nem a legújabb ... mittudoménmit használom. Frissítettem azt a mittudoménmit, erre bejött egy amúgy nagyon jól kénéző, de TELJESEN FELESLEGES animáció, aminek a végén megjelent egy gomb, hogy belépés. Utána már tudtam keresni. De erre az egész macerára semmi szükség sem volt. Szóval azért csak csínján azzal, hogy "köztük neked is"!!!!
  • willcox
    #28
    Engem sosem érdekelt a design, egy böngésző használatakor nem a böngészőben akarok gyönyörködni, hanem az általa megjelenített tartalomra vagyok kíváncsi. Persze azt is erőteljesen megszűrve, a különböző, a tartalommal köszönő viszonyban sem lévő scriptek és sütik tiltva vannak, így többek között a reklámok és a kutakodó, valamint a statisztikai kéretlen összetevők.
    Már nagyon régen csak és kizárólag FF-ot használok, mert ehhez vannak olyan kiegészítők, amikkel a kellő szűrést és tiltást meg tudom valósítani. Mivel ezek a kiegészítők sajnos sokszor érzékenyek a FF verziójára, ezért maradtam egy régebbi FF-nál a kiegészítőivel együtt. Nekem nem hiányzik, hogy frissítsen (le is van tiltva), és általam soha nem használt részeket javítgasson, vagy újakat csempésszen be.
  • Komolytalan
    #27
    Hülyeségeket beszélsz. Egy megszokott felhasználói felületet variálni kurva nagy öngól. Ezt épeszű fejlesztő cégeknél nagyon megrágják, sőt még azt is, hogy ha bejön egy új funkció, akkor melyik képernyőre/menübe kerüljön be +1 pont, és az eddigiek elé, mögé, neadj isten közé kerüljön be (de ez elég ritka). Az állandóság fontos dolog, az emberek nem azt várják el egy szoftvertől, hogy dolgoztassa őket (keresgélés beállításoknál, google, about:config baszakodás), hanem azt, hogy kiszolgálja őket. Ezért nem terjedt el desktop vonalon a linux, és ezért terjedt el az Android (ami ugyebár linux alapú).
    Az hogy új funkció nem is kerül be, csak úgy önszorgalomból megcseréljük a tabbart meg az URL inputot, az egyszerűen felfoghatatlan. Ökörség, fejlesztői/designeri öngól, baromság. Az hogy a menüt kirakja gombra még akár lehetne is értelmes - ahogy a speed dial is (mire erre rájöttem, hogy így hívják...) -, de hogy a default beállítást basszuk felül, és kérdezés nélkül átvariáljuk a képernyőt automatikus frissítésben az egyszerűen MEGENGEDHETETLEN. Az hogy az ikonokat, toolokat át lehet rendezni az jó. De hogy reggel arra ébred az ember, hogy 1-2 ikonja hiányzik, az kurva nagy kapufa.
    Nem véletlenül csökken az FF népszerűsége - ők vezetnek az ilyen minor patch van, akkor basszuk széjjel az interface-t téren.

    Adobe program, Avast nem változik meg egy minor fix-től. Főverziószámot váltanak, igen, 2-3 évente. És akkor van valamennyi értelmes, funkcionális változás az UI-n is. De csak azért, hogy megmutassák, hogy fel tudod cserélni ezentúl a menüt meg a toolbart még nem fogják felcserélni.

    Attól meg hogy a html5-ön már x éve rugóznak, meg még y évig fognak rugózni még nem kéne funkcionalitásában megváltoztatni a böngészőt. Ahogy egy flash player se variálja át a működését azért, mert belekerül +3 package.
  • fapapi
    #26
    :))) A kérdésednek semmi értelme!
    A kezelői felület változása design változás. Szerintem te sem a makkos cipődben és a susogós nadrágodban jársz, kelsz, és fecskében strandolsz! De ha ennyire zavar pár kattintással majdnem hogy visszaállítható. De lehet te vagy a kivétel, aki percenkét nyomogatja a menüket, mert folyamatos beállításokra van szükséged. A nagy többség beírja a címsorba a webcímet , (vagy a Google keresőbe mert az-az alapértelmezett oldal, és fogalma sincs róla mi a címsor) nyom egy entert és kész. De azért megsúgom neked, hogy rengeteg program kinézete is változott az elmúlt 2 évben. Avast, Adobe programok, Office és még vagy egymillió program. Minden design váltás a saját szerény véleményem szerint, jobbá és értelmesebbé tette a programokat, vagy afelé viszi tovább!
    Súgok neked még egyet, a WIN8 megérkezésével lesznek ám az igazi megjelenésbeli változások.
    A webes technológiákban viszont az elmúlt 2 év elég nagy változásokat hozott, HTML5 bevezetésével. Rengeteg változás történt a szabványkezelésekben, a megjelenítésekben, a hardverhasználatban, és még sorolhatnám itt napestig. Ha viszont részletesebben is érdekel, akkor a Google a barátod!
  • Komolytalan
    #25
    "Webfejlesztőként neked kellene tudod a legjobban, hogy a technológiák a webes megjelenítés folyamatosan változik!"
    Na sorold mondjuk az elmúlt 2 év változásait. Pláne azokat, amelyek miatt a kezelői felületet kényszeresen variálni kell.
  • fapapi
    #24
    „Csináljanak olyan böngészőt, ami a kor előrehaladtával függetlenül biztonságos” ez a kijelentésed egyszerűen nevetséges.

    Webfejlesztőként neked kellene tudod a legjobban, hogy a technológiák a webes megjelenítés folyamatosan változik! Miért? Mert ez az igénye a felhasználóknak, köztük neked is! A felhasználói igények kielégítéséhez egyszerűen kevés az az idő, amit egy mindenre kiterjedő tesztelésre tudnak szánni, és arról nem is beszéltem, hogy mennyi hardverre kell kompatibilisnek lenni.
    A piac nem fog várni, hogy na, most ez a technológia van, ez lesz 2 évig, nem változtatunk semmin, csinálj böngészőt nyugodtan 2 éves ütemezéssel, jaaa a sok majom aki meg el akarja lopni az adataidat szabadságra mentek!
    Mi a probléma a frissítéssel? 1 gombnyomás az egész, marha nehéz megtenni! Az átlag felhasználó észre sem veszi ezeket a változásokat. Aki egy frissítést nem tud elvégezni, ne üljön gép elé, de az igazán alap embereknek ezt is megoldották, hogy a háttérben végbemegy a frissítés. Az is egyébiránt probléma, hogy a felhasználók nagy többsége lusta egy kicsit is megtanulni a programok biztonságos használatát, és hőbörög, ha probléma van! Ha nincs frissítés azért morog mindenki, ha van akkor meg azért! Nagymamám 68 éves és képes elfogadni és megcsinálni egy frissítést, és felfogja hogy ez az Ő érdeke.

    „De mint azt már máshol is mondtam, az is előrelépés lenne, ha néhány cég feladná a versenyt és eltakarodna a szaros böngészőjével, amelyben évek alatt sem tudnak olyan dolgot implementálni, ami más böngészőkben mindig is alap volt.”
    Pont, hogy ez a versenyhelyzet miatt lesznek jobb és jobb technológiák, jobb és jobb megoldások.
    Az igazán rossz böngészők úgy is kiesnek. A fejlődésnek fejlesztésnek ára van, ha tetszik ha nem.
    Repülőgépek is hosszas tesztelés után jönnek piacra, olykor-olykor mégiscsak lezuhan egy! Mekkora szemétládák ezek a repülőgép fejlesztők is!
    Még egy dolgot kihagytam! EZEK A PROGRAMOK INGYENESEK! HA NEM TETSZIK NE TEDD FEL, VAGY ÍRJ MAGADNAK EGY MÁSIKAT, AMIT CSAK ÉVENTE KELL FRISSÍTENI!
  • Komolytalan
    #23
    Még példa: vírusirtó. Na attól gyakrabban aztán semmi se frissül. És hiába vált a program is, nem csak a vírus adatbázis időnként verziószámot, mégis ugyanúgy néz ki/működik. 1-2 évente lép egy főverziót, akkor talán bejön +1-2 gomb vagy fül, és ennyi.
  • hurkaur
    #22
    es nem mellesleg az osszes bongeszo egy bloatware szartenger.
  • Komolytalan
    #21
    "Mondanál példát a "más normális szoftver" kategóriára, amihez rendszeresen érkeznek biztonsági frissítések?

    Csak mert így nagy hirtelen az OS és böngésző/flash plugin-en kívül nekem hirtelen eszembe sem jut olyan szoftver, amihez egyáltalán adnak ki rendszeres biztonsági frissítést, és az magától települne is, vagy bármi módon jelezné a szoftver, hogy neked kell telepítened."

    Rögtön mondtál kettőt: OS/pluginek. Ezek működését, kinézetét miben befolyásolja egy kvázi automatikusan települő biztonsági frissítés? Hmm, semmiben?
    Egyébként jönnek biztonsági frissítések mondjuk adatbázis szerverekhez is, de biztonsági frissítés nemigen meri megváltoztatni a szintaktikát. Mert ha így történne, azt az adatbázis kezelőt onnan kezdve nemigen használná senki se.
  • Komolytalan
    #20
    Az, hogy ha elindítom reggel a firefoxot, akkor nem minden vágyam az, hogy keresési feltételt állítsak elő - mert ugye arra, hogy "hogy a faszomba kell ezeket a kis biszbaszokat letiltani a képernyő közepéről" közepesen releváns találatok jönnek csak fel. Majd mikor mindezzel megvagyok, elmélyedjek (felhasználóként) egy semi-konzol felület rejtelmeiben, és végül, ha kurva ügyes vagyok, csak 5 percet kelljen adni az életemből arra, hogy tudjam használni azt a kibaszott böngészőt. És a rettegés 6 hét múlva újra kezdődik, hogy most ugyan mi a faszt kúrnak el rajta megint, amit majd állítgathatok vissza.
  • Yv@n
    #19
    Annak cserébe megvannak más egyéb faszságai, ami miatt én nem sorolnám a normális szoftver kategóriába, legalábbis win alatt. :)

    Igazából kicsit hosszabb listát vártam volna, hogy lássam ő mire gondolhat. Nálam saját gépen automatán a böngészők, az adobe szarjai és a java frissülnek. Ebből utolsó kettő leginkább nem rendelkezik saját felhasználói felülettel, szóval eleve nem érintheti a probléma. Ezen kívül automatán frissülő cucc nem igazán van, max a windows komponensei. Secunnia psi frissítget dolgokat ha tud, amiknél viszont már bőven előfordul az UI változás.
  • Ferrer
    #18
    iTunes
  • wraithLord
    #17
    Ahogy nézem, most már csak a szolgáltatások között van, az automatikus indításban már nem találtam. :D Kimaradt 1-2 év, most kezdtem el újra Chrome-ot használni, eddig 1-2 évig megint firefoxoztam...
  • Linkout
    #16
    Speeddial kiegészítő és már meg is van oldva :)

    @#14

    Szokta jelezni de így: "Új verzió érhető el..."
  • wraithLord
    #15
    A bal oldalon rögzíteni lehet a képes linket, hogy ne cserélgesse. Chrome-ban viszont nem... :D
  • Yv@n
    #14
    "Biztonsági frissítés és új verzió csak a böngészőknél képez ugyanazon kategóriát. Más, normális szoftvereknél évek telnek el 1-1 olyan verzió kiadása között, amely kinézetében és működésében különbözik."

    Mondanál példát a "más normális szoftver" kategóriára, amihez rendszeresen érkeznek biztonsági frissítések?
    Csak mert így nagy hirtelen az OS és böngésző/flash plugin-en kívül nekem hirtelen eszembe sem jut olyan szoftver, amihez egyáltalán adnak ki rendszeres biztonsági frissítést, és az magától települne is, vagy bármi módon jelezné a szoftver, hogy neked kell telepítened.
  • Linkout
    #13
    Ez viszont igaz! Pont azért szerettem a FF-t, mert lassan lépett fő verziókat és folyamatosan foltozott. Most is ez megy, csak másképp hívják...
  • Linkout
    #12
    @#10
    Ne használd a foxot se...
    Amúgy meg most mondtad, hogy about-ban kiirtható, akkor meg mi a gond?
    Aki ezt nem tudja, annak ez a feature fel se tűnik. akit meg zavar, az le tudja tiltani, mert van alapvető informatikai érdeklődése.
  • Komolytalan
    #11
    Biztonsági frissítés és új verzió csak a böngészőknél képez ugyanazon kategóriát. Más, normális szoftvereknél évek telnek el 1-1 olyan verzió kiadása között, amely kinézetében és működésében különbözik. És 1-1 ilyen verziót évekig ellátnak biztonsági frissítésekkel.
    Én eleve azt nem értem, hogy minek ennyi főverzió. Mondjuk Firefox 4 és 16 között tegye fel a kezét, aki tud mondani 12 olyan horderejű változást, ami miatt főverziót kellett volna kiadni. A firefox 16 valójába még egy firefox 5-nek is elég karcsú volna.
  • Komolytalan
    #10
    Meg az is milyen már, hogy a firefox is automatikusan bekúrja a legutóbb látogatott x oldal képét nyitóoldalként, és csak about:config-ból tudom kilőni ezt a feature-t. Ha valami változik, és variálni szeretne, legalább kérdezzen rá az a nyomorult.
  • Komolytalan
    #9
    Kiirtható. Leszeded a chrome-ot.
  • sanyicks
    #8
    igen a gugli updater spyware ként működik. Kiirthatatlan. Kilövöd újraindítja magát, kikapcsolod msconfigban visszarakja, letiltod a servicesben, visszarakja.
  • wraithLord
    #7
    Lehet, de én kikapcsolom msconfigban. Annyiszor, ahányszor visszarakja.
  • netperformer
    #6
    Megint kiemelném: A felhasználót és a webfejlesztőt a legkönnyebb szidni. Valójában meg a böngésző fejlesztőket kéne már jól ***rúgni.
  • netperformer
    #5
    "és ezzel komoly biztonsági kockázatot vállalnak"

    Én webfejlesztőként mondom azt, hogy ez a böngészőfejlesztők felelőssége és hibája. Miért törhető fel az egyik verzió, miért nem a másik? Csináljanak olyan böngészőt, ami a kor előrehaladtával függetlenül biztonságos. Talán most páran dobnak egy hátast - persze minden fejlesztési tapasztalat nélkül - hogy hát ez lehetetlen, de nem az. Vagy nem is tudom... lehet a böngészőket is sorszámozni kellene és mindegyikhez külön supportot rendelni. Valahol ezzel a gyakori verziófrissítéssel ellett cseszve az egész. Inkább 1-2 évente kéne új verziót kiadni, addig viszont olyan alaposan átnézni, optimalizálni, biztonságossá tenni a böngészőt, hogy az a későbbiekben ne legyen probléma. Pont.

    De mint azt már máshol is mondtam, az is előrelépés lenne, ha néhány cég feladná a versenyt és eltakarodna a szaros böngészőjével, amelyben évek alatt sem tudnak olyan dolgot implementálni, ami más böngészőkben mindig is alap volt.
  • Swarczi
    #4
    wraithLord: a chrome frissítése mint írtam észrevétlen, már négy éve használom, de egyszer sem vettem észre h frissít. Firefoxból meg elegem lett a nagy csomó frissítés miatt.
  • KRTuning
    #3
    Hát ha nem változna a kinézet állandóan talán többen cserélnék. A gombok másol lesznek, a felület színe változik, na nem kössz. Így is tegnap befrissítette magát nekem bármiféle engedély nélkül, pedig auto update le van tiltva. Utánakerestem és létezik a jelenség. Hát meg a f@&&@m.
  • wraithLord
    #2
    Én nem a verziószámmal szoktam játszadozni, hanem amikor a Chrome nem igazán jön be, akkor Firefoxot használok, amikor a Firefox nem jön be, akkor Chrome-ot... plusz elvétve Operát is néha. Nem szeretek elavult böngészőt használni.

    Az auto update-et viszont mindig kilövöm, nem szeretem, amikor mindenfélét betölt a Windows indulásnál, ami nem igazán kell. Inkább bizonyos időközönként megnézetem vele, hogy van-e frissítés.
  • Swarczi
    #1
    Pedig szerintem az az autoupdate nem nagy ördöngősség(ráadásula chrome észrevétlenül frissít).