HENT hírlevél

Átláthatóbbá teszi eltávolítási rendszerét a Twitter

Az átláthatóság érdekében nem törli, csak visszatartja azokat a bejegyzéseket a Twitter, amelyek vonatkozásában szerzői jogi jogsértési panaszokat kapott. A bejegyzés írójának lehetősége lesz reagálni a panaszra.

Az amerikai szerzői jogi törvény, a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) értelmében a médiacég köteles eltávolítani azokat a bejegyzéseket, amelyek vonatkozásban szerzői jogi jogsértés gyanújáról értesítést kap a szerzői jogosulttól. A mikroblog ez idáig egyszerűen eltávolította a panaszos tweeteket, most azonban átláthatóbbá, és így elszámoltathatóbbá teszi rendszerét.

A Billboard.biz beszámolója szerint a Twitter üzemeltetői a jövőben nem csupán eltávolítják a bepanaszolt bejegyzéseket, fényképeket vagy egyéb tartalmat, hanem azok helyén értesítést helyeznek el az intézkedés okáról. Az értesítés nem csak a megosztó, de annak követői számára is látható és kommentálható lesz, továbbá a jogsértő bejegyzés megosztója számára is adott lesz a lehetőség, hogy védekezzen a jogsértés gyanúja ellen.

A DMCA által előírt eltávolítási kötelezettséget monitorozó ChillingEffects.org szerint a Twitter egyébként viszonylag kevés panaszt kap: ez év szeptember és október hónapokban például alig 189-et, míg 2010 novembere óta mindössze 4410-et. Ezeket főként filmstúdiók és zenekiadók küldték, köztük a Lionsgate, a Magnolia Pictures és a Megaforce Records. A Twitter az új rendszerrel a Google eljárását követi, amely az eltávolított linkek helyén szintén az eltávolítás okáról szóló értesítést jelenít meg a keresőtalálatok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!