SG.hu

Egyedi áram-tarifacsomagokat ígér az okos mérés

Szolgáltatóváltás akár 24 óra alatt, a szokásainkhoz illeszkedő tarifacsomagok – mindez nem csak a mobil-előfizetésünkre, hanem akár a villamosenergia- és gázszolgáltatásra is igaz lehetne. Az ehhez szükséges műszaki lehetőségek már hazánkban is adottak, de a piaci szereplők összefogására is szükség lenne, hogy nemzetgazdasági szinten megtérüljön a befektetés.

Az éves leolvasás és a havi diktálás is számos visszaélésre ad lehetőséget – gondoljunk csak a leolvasók beengedésére vagy a valótlan adatok bemondására. „Az intelligens méréssel nem csak az adatrögzítés körüli bonyodalmakat lehetne kiküszöbölni, de az elszámolási hibák gyakorisága és hosszú távon akár a fogyasztás költsége is csökkenthető lenne” – mondta Füzi Ákos, az energetikai szoftvereket fejlesztő IP Systems ügyvezetője a budapesti Smart Grid & Smart Metering konferencián.

Ehhez olyan mérőket kell felszerelni, amelyek egy kommunikációs egységet is tartalmaznak, így az adatokat mind a közműszolgáltatók, mind a fogyasztók valós időben látják. Ez jelentősen megkönnyítené az elszámolást, ha valaki szolgáltatót váltana, vagy például új bérlő költözik egy lakásba. A pontos, valós idejű adatok alapján könnyebben felderíthető lenne, ha valaki lopja az energiát, de akár a kisebb vészhelyzetekben, például csőtörés esetén is gyors beavatkozást tenne lehetővé. Vannak olyan megoldások is, amelyeknél a mosógép akkor kapcsol be, amikor olcsóbb az áram a szolgáltatótól kapott adatok szerint.

A konferencián elhangzottak alapján az intelligens mérés a közműszolgáltatások árpolitikáját is átalakíthatná. „A mérések nyomán például a fogyasztási szokásainkhoz illeszkedő tarifacsomagokat lehetne létrehozni, így csúcsidőn kívül kevesebbet fizethetnénk, hasonlóan egy mobil-előfizetéshez” – mondta a konferencián Füzi Ákos. Az állam akár előre feltöltött „energiakártyák” formájában adhatná a támogatást a rászorulóknak, vagy akár reggel és este pár óra fűtést biztosíthatna kedvezményes áron.

Az intelligens méréshez a technikai háttér lényegében elérhető, Magyarországon már több pilot projekt keretében szereltek fel erre alkalmas mérőórákat. „Ezek a programok azonban elsősorban a technológiára koncentrálnak, míg az igazi kockázatot az jelenti, össze tudnak-e fogni a jelenleg ellenérdekelt közműpiaci szereplők. Kérdés, hogy Magyarországon van-e létjogosultsága egy rendszerüzemeltetőktől független mérésoperátor cégnek, amely nélkül az intelligens mérést önmagában nem látom megtérülő beruházásnak. Egy másik fejlődési irány lehet az elosztói hálózatok „smart grid” fejlesztése: a hálózati veszteségek drasztikus csökkentése mellett a kisfogyasztók adatainak távmérése már megtérülő beruházás lehet” – magyarázta a nehézségeket az IP Systems szakembere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #1
    És ezek a tarifacsomagok persze drágábbak lesznek mint a mostaniak ;)