MTI

A légvezetékekre is kiterjesztik a közműadót

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) minden lehetőséget megvizsgál a közművezetékek adóztatása tekintetében, az erről szóló előterjesztést a kormány november 7-i ülésén véglegesíti - közölte a tárca.

Az NGM emlékeztet arra, hogy a kormány az október 18-án közzétett EDP-jelentésben a lehetséges "adótárgyakat" már előrevetítette. A jelentés úgy fogalmazott, hogy a helyi építményadó kiegészítéseként a villany-, gáz-, víz-, csatorna-, távközlési (telefon, kábeltévé, internet) vezetékek nyomvonala után, ezek tulajdonosára vethető ki adó, és nem tett különbséget aközött, hogy a vezetékek a levegőben, vagy a földben húzódnak - hívja fel a figyelmet az NGM. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor az október 17-én bejelentett második költségvetési kiigazító csomag ismertetésekor azt mondta, a föld alatti vezetékekre, csatornákra vezet be a kormány közműadót, amelyet a szolgáltatók fizetnek. Az adó mértéke méterenként 100 forint lenne.

A Népszabadság pénteki számában írt arról, hogy az új közműadó kiterjesztését fontolgatja a kormány, a legújabb elképzelések szerint már nemcsak a föld alatt húzódó, hanem a felszín feletti vezetékek után is fizetniük kellene a szolgáltatóknak. A lap pénteki száma szerint az így befolyó, számítások szerint 30-40 milliárd forintot az önkormányzatok kapnák meg, és szabadon felhasználhatnák. Van olyan elképzelés is, amely szerint ezt a pénzt kizárólag a közösségi közlekedés fenntartására, illetve fejlesztésére lehetne fordítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!