MTI

Gyorsulhatnak a kormány informatikai projektjei

Az őszi ülésszak során az Országgyűlés Informatikai és telekommunikációs albizottsága, valamint a Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportja áttekinti az infokommunikációs vonatkozású nagy állami projekteket; a cél a fejlesztések felgyorsítása - közölte a Fidesz.

A következő néhány hónapban a projektekért felelős szervek állami vezetők bevonásával kívánják segíteni a még be nem fejezett, főként uniós forrásból megvalósuló fejlesztések felgyorsítását - olvasható Koszorús László képviselő, az informatikai albizottság elnöke, valamint Oroján Sándor, a Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportja ügyvivőjének közleményében. "A Fidesz álláspontja szerint Magyarország érdeke, hogy az uniós pénzügyi ciklus végéhez közeledve a forráslehívás felgyorsuljon, és minden rendelkezésre álló uniós támogatást a magyar közigazgatás és az infokommunikációs szektor javára használjunk fel" - rögzítették.

Jelezték: az albizottság figyelemmel kíséri az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretein belül, több tízmilliárd forintnyi forrásból megvalósuló - az adminisztrációt egyszerűsítő, modernizáló - projekteket, kiemelt figyelmet fordít az elektronikus információbiztonságról szóló törvény megalkotására, és napirendre fogja venni a digitális átállás kérdését, tájékoztatást kérve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság részéről az átállás előrehaladásáról.

A közeljövőben zajlanak majd a digitális szakadékot csökkenteni hivatott felnőttoktatási és generációk közötti együttműködést támogató projektek is; az albizottság az ősz folyamán a programot lebonyolító állami intézmények vezetőivel közösen tekinti majd át a képzések eredményeit - tették hozzá.

Tudatták, hogy a Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportja legutóbbi ülésén az érintett minisztériumok beszámolót tartottak a 10,44 milliárd forintnyi uniós forrásból megvalósuló oktatásinformatikai fejlesztésről. A munkacsoport szerint a projekt megvalósítása során fontos, hogy az iskolákba olyan tanulói laptopok kerüljenek, amelyek megfelelnek a fokozott tantermi igénybevétel minőségi követelményeinek, és az eszközökre nyílt forráskódú szoftverek is választhatók legyenek. A munkacsoport üdvözölte a pályázati kiírás technológiasemlegességét, és arra kérte az érintetteket, hogy annak érvényesülését a megvalósítás során is biztosítsák. Mindezek mellett a munkacsoport jelezte, hogy szeretné, hogy - a Fidesz politikájával összhangban - minél több hazai kis-és közepes vállalkozás kapjon szerepet a projekt megvalósításában - zárul a közlemény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!