SG.hu

RFID bizonyítja a whisky eredetiségét

A tragikus csehországi hamisított égetett szesz történetnek már eddig is számos tanulsága van. A történet újból megerősíti, hogy az élelmiszer hamisítás — például a cipők vagy ruhák hamisításától eltérően — nem pusztán a gyártót és az államot megkárosító tevékenység, hanem a fogyasztó számára életveszélyt jelentő bűncselekmény.

A hamisítások megelőzésének egyik fontos módja, hogy az adott élelmiszer előállításának minden egyes mozzanata pontos követésre és rögzítésre kerüljön. Ez alapján a gyártási folyamat bármelyik pillanata bármikor ellenőrizhető, az azonosítás szükség esetén megkönnyíti az azonnali beavatkozást, adott esetben pedig a későbbiekben biztosítja a pontos visszakeresést.

“Itthon a kecskeméti Univernél már több éve működik olyan rendszer, amely a Zebra nyomtatóira és Motorola mobil adatgyűjtőkre építve biztosítja, hogy a termelési lánc minden egyes eleme pontos rögzítésre kerüljön” — mondta Halász Árpád, a Zebra Technologies regionális értékesítési vezetője. “Az Univerhez beérkező minden alapanyag pontos azonosítót kap, a gyártás, a raktározás majd a kiszállítás minden elemét pedig szintén az adott termék előállításának lényeges paramétereit tartalmazó címke tartalmazza. Így bármikor visszakereshető, hogy az adott ketchupot vagy majonézt pontosan mikor, milyen alapanyagokból gyártották, mikor került kiszerelésre és beraktározásra. Bár a csehországi italhamisítás részletei egyelőre nem világosak, de az biztos, hogy hosszútávon csak az előbbihez hasonló technológiával lehet elkerülni az ilyen tragédiákat.” — mondta Halász Árpád.

Dél-Koreában a Zebra a szoftvert biztosító Angelnettel közösen egy olyan, a hamisítást megakadályozó rádiófrekvenciás azonosító rendszert (RFID) és okostelefon alkalmazást fejlesztett ki, amely megakadályozza hamisított whisky forgalomba kerülését. A megoldás lényege, hogy okostelefonjuk segítségével mind a hatósági ellenőrök, mind pedig a fogyasztók ellenőrizni tudják, hogy az üzlet polcáról leemelt whisky valóban az adott gyártó eredeti terméke-e. Az ellenőrzést a gyártósoron a whisky üvegekhez csatolt RFID címkék teszik lehetővé. A hagyományos címkéhez képest az RFID chip lényeges több és pontosabb információt tartalmaz, ráadásul a környezeti hatásokkal szemben is jóval ellenállóbb.

“A whisky-s megoldás sikere után dél-koreai kollégáim már azon dolgoznak, hogy az ilyen megoldások nyújtotta biztonságot hogyan lehet többek között a gyógyszeriparra. a luxus cikkeket előállító iparágakra és a gépkocsigyártásra kiterjeszteni. Itthon is egyre többen ismerik fel, hogy érdemes pontos és megbízható azonosító rendszerekbe beruházni. Különösen az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és az egészségügy esetében viszont azt gondolom, hogy az emberi élet biztonsága érdekében még bátrabban kellene a Zebráéhoz hasonló új technológiákat alkalmazni” — mondta Halász Árpád.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Maradok a jo gyumolcspalinkaknal. Azokat messzirol megismerem. ;)