HENT hírlevél

Kalózpárti politikus saját könyve letöltése ellen

Ellentmondásos helyzetbe került az a német kalózpárti képviselő, aki politikusként a jogvédett tartalmak szabad terjesztését hirdeti, íróként viszont kiadójával karöltve lép fel a kalózkodás ellen.

Julia Schramm ismert német blogger és a helyi Kalózpárt prominens tagja, amely minőségében a nem kereskedelmi célú megosztás, terjesztés és letöltés legalizálását propagálja, amely a kalózpárti elvek szerint a társadalom kulturális, technikai és gazdasági hasznát szolgálná. Schramm azonban írói minőségében talán nem egészen így látja a dolgot, hisz könyve illegális terjesztése számára is más helyzetet teremtett.

A 26 éves bloggernek a közelmúltban jelent meg könyve “Click Me: Confessions of an Internet exhibitionist” címmel, amelynek kalózpéldányai hamar elkezdtek terjedni a neten. Schramm a Random House kiadóval állapodott meg munkája elektronikus és nyomtatott kiadásáról, amelynek keretében 100 ezer euró ellenében átruházta szerzői jogai kezelését a kiadóra. Jogosultként pedig a kiadó értelemszerűen azonnal el is kezdett intézkedni a felbukkanó kalózpéldányok ügyében, felszólítva az azt megosztó felületeket, köztük a német Kalózpárt honlapját is, a jogsértő fájlok eltávolítására.

A TorrentFreak szerint a fentiek fényében nem csoda, hogy sokan vitatják Schramm kalózpárti elkötelezettségét. A politikus-blogger a vádakra azzal reagált, hogy ha a teljes könyv nem is, részletek továbbra is elérhetők ingyenesen munkájából. Hozzátette, boldog volt, hogy írói álma valóra válhat, ezért a kiadóval való egyeztetések során a könyv megjelenése érdekében tárgyalt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #2
    Ez még nem menti fel az alól, hogy hülye volt. A szerződésben benne kellett, hogy legyen egy olyan rész ami azt írja, hogy a terjesztésre kizárólag a kiadó jogosult. Másrészt pedig a kalózpártok eszméinek egyik célja, hogy ne legyen szükség kiadókra. Mindenki szabadon terjeszthesse a műveit, erre ő leül tárgyalni az első kiadóval....
  • endrev #1
    Most nem azért, de sehol sem említi, hogy a saját könyve letöltése ellen volna. A KIADÓ van a könyv letöltése ellen, aminek eladta a jogokat, ennyi. Nyilván nem gondolta át, hogy ebből ilyen szituáció lesz amiatt, merthogy a kiadó nem osztja az ő szabadelvű nézeteit.

    Szóval a cikk címe hülyeség.