MTI

Nincs meg a brit klímakutató központ szerverének feltörője

Felhagyott a rendőrség annak felderítésével, hogy kik törhették fel három éve a Kelet-angliai Egyetem klímakutató központjának (CRU) szerverét, közzétéve a neves brit kutatócsoport magánlevelezését és számos dokumentumot a globális felmelegedés veszélyeiről.

A norfolki rendőrség bejelentette, nem lát reális esélyt arra, hogy megtalálja a bűnöst. A klímakutató központ szerverének feltörése és az adatok közzététele világméretű vitát indított el arról, eltúlozzák-e a szakemberek a globális felmelegedés veszélyét. Julian Gregory, a nyomozást vezető főfelügyelő közölte, túlságosan sok időt és pénzt emésztene fel a felelősök felderítése.

"A világháló nemzetközi dimenziójának vizsgálata hatalmas kihívást jelentett számunkra. Nyomozásunk eredményeként elmondhatjuk, hogy az adatlopás a CRU adatbázisából bonyolult és gondosan irányított támadás eredménye volt, amelyet az internet segítségével távolról hajtottak végre. Az elkövetők a törvénytelenül folytatott internetes tevékenységükben mindennaposan alkalmazott eszközöket használtak... Nincs bizonyíték arra, hogy bárki részt vett volna a bűncselekményben, aki a Kelet-angliai Egyetemen dolgozik, vagy kapcsolatban áll az intézménnyel" - idézte a főfelügyelőt a The Daily Telegraph brit napilap.

A 2009 őszén történt behatolás nyomán a brit és amerikai kutatók között több mint egy évtizede folyó levelezésből ezer e-mailt és háromezer dokumentumot tettek fel a világhálóra. Ezekből a klímaváltozást megkérdőjelezők és bloggerek azt a véleményt szűrték le, hogy a tudósok eltúlozták a globális felmelegedés nagyságát. Azt is állították, hogy a dokumentumok olyan bizonyítékot tartalmaznak, amelyek szerint néhány kutató megpróbálta manipulálni az adatokat. Az ügy tudományos vetületeiről Nagy-Britanniában folytatott három korábbi vizsgálat - kormányzati és parlamenti is - felmentette a Kelet-angliai Egyetem Klímakutató Központjának tudósait az e-mail botrány ügyében, mondván semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy az érintett tudósok tisztességtelenül vagy korrupt módon jártak volna el tudományos munkájukban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #1
    Végre valami jó hír!
    Egy hős, aki a világot széjjelhazudozó álkörnyezetvédelmi moslékhanta ellen felvette a harcot, és leleplezett egy rakás sumákoló gazembert!
    Az, hogy valami gittegylet-bíróság "felmentette" a háttérhatalom lefizetett, hazug bértollnokaitm SEMMIT sem jelent!
    Az egész "jogrend" amit ezek a nyakunkba raktak, a bűnözők védelmére szolgál, ezt tapasztalhatjuk naponta.
    Dögöljön szét ez az okádék rongy rendszer!