MTI

4G-s mobilhálózatot épít a Deutsche Telekom

Az év végére száz német nagyvárosra terjed ki a Deutsche Telekom negyedik generációs (4G/LTE) mobilhálózata, amely az eddigieknél nagyságrendekkel gyorsabb mobilinternet-kapcsolatot biztosít.

Németországban négy mobilszolgáltató (Deutsche Telekom, E-Plus, O2, Vodafone) fejleszt a negyedik generációs LTE (Long Term Evolution) adatátviteli szabványon alapuló hálózatot. A 2010-ben lebonyolított frekvenciahasználati tendereken összesen több mint 3,5 milliárd eurót fizettek, a hálózat kiépítése pedig további, milliárdos nagyságrendű tétel. A Deutsche Telekom az első bázisállomásait 2010-ben telepítette, az idén pedig száz nagyvárost kapcsolnak be a hálózatba. Kedden Berlinben, Brémában és Stuttgartban indították el a szolgáltatást. A hálózat egyelőre a városok központját fedi le.

Az LTE másodpercenként 100 megabit maximális letöltési sebességet biztosít. Az előző, harmadik generációs HSPA+ mobil adatátviteli technológia legnagyobb letöltési sebessége másodpercenként 42 megabit.

Az új hálózat nem váltja fel a korábbiakat, hanem azokkal párhuzamosan működik. A cég valamennyi hálózat fejlesztésére az idén összesen 3 milliárd eurót fordít. Ugyanakkor az úgynevezett digitális fehér foltokon, vagyis olyan területeken, ahol nincsen szélessávú mobilinternet szolgáltatás, mindig a legmodernebb megoldást alkalmazzák, vagyis az LTE hálózatot telepítik. Így nem csupán áthidalják a digitális szakadékot, hanem a lehető legjobb szolgáltatást nyújtják, és ezzel lehetőséget biztosítanak arra, hogy a félreeső vidéki régiók bekapcsolódjanak a "gigabites társadalomba" - hangzott el a cég keddi tájékoztatóján.

A Deutsche Telekomnak több mint 50 országban - köztük Magyarországon - vannak érdekeltségei, világszerte 235 ezer embert foglalkoztat, bevétele 2011-ben 58,7 milliárd euró volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!