Berta Sándor

Drágább egy webshop az IE7 használói számára

Az egyik ausztrál online bolt az Internet Explorer 7-es verzióját használókat plusz összeggel sújtja, mondván azok komoly költséget okoznak neki.

A Kogan.com ausztrál webshop üzemeltetői a blogjukban jelentették be, hogy 6,8 százalékos külön költséghozzájárulást vetnek ki azokra a felhasználókra, akik a böngészésre még mindig az Internet Explorer 7-es verzióját alkalmazzák. Az összeget minden megrendeléshez hozzáírják. A hivatalos indoklás az, hogy az IE7 miatt a cégnek plusz költségei keletkeznek, hiszen az oldalt az elavult programra is optimalizálni kell, ami meglehetősen időigényes munka. A 6,8 százalék úgy jött ki, hogy a Kogan vezetői minden olyan hónap után, amit a böngészőváltozat a piacon töltött 0,1 százalékot számítottak fel.

Bár a bejelentést sokan megkésett áprilisi tréfának gondolták, ilyesmiről szó sincs, s ennek nyomatékosítására a portál két képernyőképet is megjelentetett. Ruslan Kogan, a Kogan Technologies alapítója és egyben vezérigazgatója hangsúlyozta továbbá, hogy az IE7 használata nem csak nekik okoz komoly költségeket és rájuk ró plusz feladatokat, hanem a teljes online ágazatra is, amely így dollármilliókat veszít el. Kogan kiemelte: az áraikat azáltal tartják alacsonyan, hogy olyan technológiát használnak, amely hatékonyabbá teszi a vállalatukat. Internetes polgárként mindenki felelős azért, hogy a világháló egy jobb hely legyen. Azzal, hogy ezt a dolgot meglépték, ők szerepet vállaltak ebben a folyamatban.

A térítést egyébként rendkívül könnyű kijátszani: elég feltelepíteni az Internet Explorer újabb változatát vagy a Chrome, a Firefox, az Opera vagy a Safari friss verzióját. A lépés azért érdekes, hiszen a Kogan.com ezzel azt is kockáztatja, hogy az elavult böngészőt használók jelentős része a jövőben nem ott fog vásárolni. A különadó bevezetése azonban inkább PR-fogásnak tekinthető, mint komoly jövőbeli bevételi forrásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bigjoe #3
    Jogos.
  • Crane #2
    Teljesen jó ötlet.
  • lotsopa #1
    Igazából én egyet értek velük.