SG.hu

Elemezhető az adatközpontok szabadhűtése

A Schneider Electric adatközpontokkal foglalkozó tudományos központja új szabadhűtési megoldásokat kínál az adatközponti energiaköltségek és a PUE csökkentésére.

A Schneider Electric bemutatta az adatközpontok tervezői és vezetői számára kifejlesztett ingyenes online eszközét, a Cooling Economizer Mode PUE Calculator-t. A kalkulátor segítségével számszerűsíthetők a különböző hűtési architektúrák által elérhető költségcsökkentési eredmények. A cég eszköze rávilágít továbbá, hogy a számos architektúra közül mely nyújt optimális energiafelhasználási hatékonyságot, energiaköltséget és szén-dioxid-kibocsátást egy adott adatközponti helyszínen és informatikai környezetben.

Földrajzi elhelyezkedéstől és klímától függően néhány hűtési rendszer évente akár 70%-ot is megtakaríthat a hűtés energiaköltségeiből a szabadhűtési mód alkalmazásával. A szabadhűtési üzemmód az év hidegebb hónapjaiban kihasználja a külső levegő alacsony hőmérsékletét, és ilyenkor a vízhűtők és egyéb hűtőgépek kompresszor nélküli vagy csökkentett módban működnek. Ez az eljárás 15% pont feletti csökkenést eredményez éves szinten az energiahatékonysági mutatóban (PUE - Power Usage Effectiveness).

A Cooling Economizer Mode PUE Calculator hét gyakori hűtési architektúrát hasonlít össze, illetve bemutatja a várható éves PUE-t, energiaköltséget és szén-dioxid-kibocsátást. Az összehasonlításban szereplő hűtési módok között találjuk a hűtött vizes, folyadék- és levegő-hűtésű DX, valamint a szabadhűtés nélküli rendszereket.

A felhasználónak a következő adatokat kell rögzítenie a rendszerben: helyszín (ország/város), az adatközpont kapacitása (kW), az informatikai terhelés százalékos aránya, az informatika működési környezete, belépő levegő hőmérséklete, energiaellátás és a világítás állapota. Az eszköz alapesetben a helyi pénznemben adja meg az energiaköltségeket a fogyasztás (kWh) és a CO2 kibocsátás (kg/kWh) arányában, azonban a felhasználó igényei szerint felülírhatja az alapbeállításokat. Az eszköz kimeneti adatai között találjuk az éves csak-hűtési PUE értéket, az éves energiaköltséget (helyi valutában megadva), szén-dioxid-kibocsátást és a teljes, valamint részleges szabadhűtési órák számát, amelyek minden hűtési architektúrához elérhetőek a helyszín függvényében.

Az eszköz egy tipizált adatközponti modellel dolgozik, így egy valódi adatközpont paraméterei nagymértékben eltérhetnek az energiaellátás hatásfokától és mértékétől, vagy a használt hűtési eszközöktől függően. Az eszköz kiemelt előnye abban rejlik, hogy az értékelés megmutatja a felhasználóknak a különböző architektúrák teljesítményének egymáshoz viszonyított arányát a megadott helyszínen és konfigurációk mellett. A modell tartalmazza az ASHRAE’s Weather data Viewer 4.0 helyszínfüggő időjárási adatait (2009-es adatok, felhasználása a Fűtési, Hűtési és Légkondicionálási Mérnökök Amerikai Szövetsége engedélyével). A Schneider Electric aktuális telepítési részleteket is tartalmazó energiahatékonysági felmérést kínál továbbá azon vezetők számára, akik egy adott adatközpont aktuális hatásfok adatai iránt érdeklődnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!