MTI

Szerbiában több ezer embert lehallgattak a titkosszolgálatok

Szerbiában több ezerre tehető az olyan eseteknek a száma, amikor a titkosszolgálatok magánszemélyek internetes levelezésében kutakodtak vagy lehallgatták telefonjaikat - közölte a szerbiai emberi jogi biztos.

A Danas című belgrádi napilap idézte szombaton Sasa Jankovic emberi jogi ombudsmant, aki szerint Rodoljub Sabic adatvédelmi kormánybiztos rendszeresen információkat szolgáltat neki azokról az esetekről, amikor a biztonsági szolgálatok telefonokat hallgatnak le vagy betekintenek magánszemélyek internetes levelezésébe. Jankovic szerint az előzetes eredmények fölöttébb aggasztóak, és több ilyen eset történt, mint feltételeznék. Szerinte több ezerre tehető a számuk.

Jankovic és Sabic kedden azzal a kéréssel fordult a szerbiai alkotmánybírósághoz, hogy ideiglenesen tiltsa meg a rendőrségnek az effajta, bírósági döntés nélkül zajló adatgyűjtést. Kérték továbbá a két hónapja hatályba lépett büntetőeljárási törvény alkotmányossági felülvizsgálatát. A jogszabály ügyészségi és nem bírósági engedélyhez köti a rendőrségi adatgyűjtést a polgárok telefonbeszélgetéseiről. Jankovic emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróság már két ízben alkotmányellenesnek minősítette a bírósági engedély nélküli lehallgatásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Merces #4
  akkor hozod a műtrágyát a képviselőház elé?........na most már félhetsz.....
 • uniu #3
  És ? Az USA-ban pedig több millió embert. Ez utóbbi senkinek sem fáj ?
 • Tetsuo #2
  Menj, nezd tovabb a sorozatokat. ;)
 • jeti00 #1
  és? nem akarok puccsot végrehajtani a rendszer ellen, mitől féljek :)