HENT hírlevél

Felelős a jogsértésekért az orosz Facebook

Megerősítve a korábbi bírósági ítéletet, az orosz fellebbviteli bíróság is felelősnek találta szerzői jogi jogsértések elkövetésében az orosz Facebook-ként is emlegetett vKontakte portált.

A 1,5-3 milliárd dollár értékűre becsült orosz közösségi oldalnak mintegy 110 millió felhasználója van, és egyike a világ 50 leglátogatottabb weboldalának. Népszerűségét részben annak köszönheti, hogy online zenei streaming szolgáltatást nyújt felhasználóinak, valamint támogatja a szoftverfejlesztők azon tevékenységét, hogy letöltő alkalmazásokat fejlesszenek a felületre. A katalógusban szereplő orosz és nemzetközi zeneszámok azonban többnyire engedély nélkül, a szerzői jogot sértve érhetőek el az internetezők számára.

Ennek okán több zenekiadó, az SBA Music Publishing, az SBA Production, valamint az EMI Russia leányvállalata, a Gala Records Music Group tagjai eljárást kezdeményeztek a vKontakte ellen, kérve a bíróságot, hogy állapítsa meg a szerzői jogi jogsértések tényét. A szentpétervári kereskedelmi bíróság első fokon elmarasztalta a közösségi oldalt. A fellebbezést követően pedig most május közepén a fellebbviteli bíróság is kimondta, az orosz Facebook felelős a jogsértésekért.

A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) közleményében üdvözölte a bíróság döntését. Frances Moore, az IFPI vezetője szerint a szentpétervári ítélet fontos jelzés, amely kimondja, hogy nem építhető üzleti tevékenység mások tulajdonjogainak illegális kihasználására építkezve. Moore hangsúlyozta, itt az ideje, hogy a vKontakte leépítse illegális tartalomszolgáltatói tevékenységét, az ugyanis jelentősen akadályozza, hogy Oroszországban a legális digitális zenepiac fejlődésnek indulhasson..

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!