MTI

Magyar-amerikai szabadalmi megállapodást írtak alá

A magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala (USPTO) vezetői megállapodást írtak alá azzal a céllal, hogy gyorsabbá és egyszerűbbé váljon a két ország között a szabadalmak elismerése.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet az eseményen azt mondta: a megállapodással a magyar és amerikai tudósok a korábbinál sokkal alacsonyabb költséggel és jóval rövidebb idő - mintegy négy-hat hónap - alatt jegyeztethetik be szabadalmaikat az Egyesült Államokban, illetve Magyarországon. Hozzátette: a könnyítéseknek köszönhetően a tudósoknak több idejük maradhat a tudományra. Az Egyesült Államok már rég felismerte és tiszteli a magyar innováció jelentőségét - hangoztatta.

Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke azt hangsúlyozta: remélhetőleg mindkét ország tudósközösségét segíti az egyezmény. Az SZTNH és a USPTO már 2010 óta dolgozik közös projekteken, és tavaly nyáron határozták el, hogy együttműködési megállapodást kötnek - idézte fel. David Kappos amerikai szellemi tulajdonért felelős miniszterhelyettes, a USPTO igazgatója kiemelte, mindkét ország gazdasága könnyebben megfelelhet a 21. századi kihívásoknak, ha együttműködik. A megállapodással költséghatékonyabbá, megbízhatóbbá teszik a szabadalmak szabályozását - mutatott rá.

A budapesti amerikai nagykövetség a megállapodásról közölte: azzal Magyarország részese lesz az amerikai gyorsított szabadalomvizsgálati folyamatnak (Patent Prosecution Highway, PPH), amelynek segítségével könnyebben lehet elérni a nemzetközi piacokat. A PPH keretében a nemzeti szabadalmi hivatalok hasznosíthatják a kérelmező országában működő hivatal munkáját, így csökkennek a bejegyzéssel kapcsolatos költségek. A megállapodás aláírásához kapcsolódó rendezvényen több magyar és amerikai feltaláló vett részt.

Az SZTNH szerdán azt közölte, hogy bár a Magyarországon működő Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) a kutatás-fejlesztés-innovációval kapcsolatos ajánlásában 6-8 éves átfutási időt tüntet fel, átlagosan két és fél év alatt lehet szabadalmat szerezni Magyarországon, és a gyorsan avuló technológiák esetében ennél kevesebb idő is elegendő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!