MTI

Interaktív e-tankönyv készült az Oxford Egyetemen

Elkészítette első interaktív tankönyvét az Oxford Egyetem Internet Intézete. Az e-tankönyv mindenki számára ingyenes lesz.

A prototípus hozzájárul az oktatási eszközök forradalmasításához - idézte a BBC a tankönyvön dolgozó Viktor Mayer-Schonberger professzort. A tudományos műhely a világ ismeretanyagának földrajzát (Geographies of the World's Knowledge) vázolta fel szövegekkel és grafikonokkal ismertetve az információ terjedését a digitális korban. A munka az internethasználatot, a Wikipediát, a kutatásokat és a Google felhasználói tartalmat veti össze. Jelzi az olyan régiók aránytalan dominanciáját, mint az Egyesült Államok, Nyugat-Európa és Japán. A tankönyv innovációs újdonsága abban rejlik, hogy a kutatást interaktív formában, az Apple iBook formátumában jeleníti meg.

Az e-tankönyv az oxfordi diákok oktatásához készült, de bárki számára letölthető. "Ez olyan formátum, amely könnyebben hozzáférhetővé teszi a kutatásokat, és könnyen befogadható, anélkül, hogy "le kellene butítani" - jelentette ki Mayer-Schonberger professzor. Ahogy hozzáfűzte: éppen ellenkezőleg, az új tankönyv interakcióra bátorítja az olvasót, azzal, hogy eldönthetik, mit a akarnak tudni, mennyire mélyen és részleteiben akarnak elmerülni a témában.

A professzor szerint a digitális kiadványnak nem feladata a nyomtatott könyv másolása, meg kell kísérelnie kialakítani saját grammatikáját és szerkezetét. "Még fel kell fedeznünk az új interaktív médium nyelvét. Szakítanunk kell az ismeretek közvetítésének kitaposott útjával" - mondta. Egyre több diák használ olyan táblagépeket, mint az iPad. A saját tankönyvekkel rendelkező egyetemek előtt pedig nyitva áll az út a digitális tananyag kiadására.

Az Apple egy idei New York-i rendezvényén reklámozta az iPadben rejlő oktatási lehetőségeket bemutatva a digitális érintőképernyős tankönyvek új generációját. Az iTunes U szolgáltatásával, amely vezető egyetemek előadásainak és kurzusainak anyagát ingyenesen kínálja letöltésre, ugyancsak egyre többen élnek világszerte. A Massachusetts Institute of Technology (MTI) pedig márciusban indította el első ingyenes online előadássorozatát, amely a tekintélyes műszaki egyetem kampuszán elhangzó előadásokkal párhuzamosan zajlik. A júniusig tartó kurzust világszerte 90 ezer diák hallgatja - számolt be róla BBC.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!