SG.hu

Rekorder teljesítményű a Fujitsu "K" szuperszámítógép

Ismét a "K komputer" a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe. Feldolgozási teljesítménye 10,51 petaflop, működési hatékonysága 93,2 %.

Immár második alkalommal a RIKEN és a Fujitsu áll az első helyen az USA-ban a 38. TOP500-as szuperszámítógépes listán. A rangsor szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló "K" számítógép a világ leggyorsabb szuperszámítógépe. A "K komputer" jelenleg összesen 88 128 processzort tartalmaz 864 számítógépes racken. Ez a rendszer érte el a világ legjobb 10,51 petaflopos (kvadrillió lebegőpont-művelet másodpercenként) teljesítményét a LINPACK benchmark szerint. A "K" számítógép számítási hatékonysága 93,2%. A TOP500 a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépének rangsorát a LINPACK benchmark alapján rendszeres állítják fel.

A RIKEN és a Fujitsu által közösen fejlesztett "K komputer" a japán Oktatási, Kulturális, Sport és Tudományos-technikai Minisztérium (MEXT) által indított nagy teljesítményű számítástechnikai infrastruktúra-kezdeményezés (HPCI) része. A rendszer konfigurálása 2010. szeptember végén kezdődött, használata pedig a terv szerint 2012-ben indul. A RIKEN 2010 júliusa óta "K komputernek" nevezi a szuperszámítógépet. A "K" a japán "Kei" kandzsi betűből ered, amelynek jelentése 1016, és a rendszer 10 teraflopos teljesítményére utal. A japán Kei betű jelének felhasználásával készült logó 2010 októberében született meg. A Kei második jelentése "nagy átjáró" - a rendszernek is ilyen átjáró-szerepet szánnak a számítástudományban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!