Alex

CES: Hatalmas szenzor egy Canon kompaktban

A Canon a G1 X előállításával létrehozta a legnagyobb szenzorral rendelkező kompakt fényképezőgépet, mely bizonyára a képminőségen is kiütközik.

A kompakt digitális fényképezőgépeket a gyártók napjainkban az alapjaitól értelmezik újjá. A tükör nélküli ILC-k (interchangeable-lens camera) nyomása a fix-optikás modellek reneszánszát hozta, emellett az emberek azt is megtanulták, hogy nincs szükség DSLR méretű fényképezőgépre azok minőségének eléréséhez. Sokak szerint a Canon nagy hibát vétett, hogy elkésett az ILC-k terén, máig nincs ilyen termékük. Ezt a cégnél is így gondolhatják, hiszen ennek hiányát enyhíti most a G1 piacra dobása, mely azok számára készült, akik nem akarnak objektíveket cserélni, pusztán csak jobb képminőségre vágynak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A fentiek persze feltételezik azt, hogy a G1 X szebb fotókat készít elődjénél, a G12-nél, aminek minden előfeltétele valóban megvan. A masinában lévő 18,7 x 14 mm-es chip alig kisebb, mint a jóval drágább Fujifilm X100-ban lévő APS-C-méretű lapka (23,6 x 15,8 mm), vetélytársait pedig egyértelműen lenyomja: Panasonic Lumix DMC-LX5 - 8,1 x 6 mm, Fujifilm FinePix X10 - 8,8 x 6,6mm. Emellett kiegészítették a Digic 5 processzor 14 bites képfeldolgozásával, (természetesen) javított zajcsökkentésével és jobb fehéregyensúly algoritmusával. Az LCD-t is felturbózták, mind méretében, mind felbontásában (3 colos, 922 ezer pixeles), tehát az egyetlen ismeretlen tényező az optika maradt, melynek fényereje f2.8 - 5.8 átfogása pedig 28-112 mm.

Videót 1080p minőségben, sztereó hanggal tud felvenni, sorozatfelvételi módban hat képet tud készíteni 4,5 képkocka/másodperc sebességgel. Sajnos az újdonságok többsége, mint az intelligens képstabilizálás csak automata módban működik. Az S100-ban debütált rendszer fotózásnál és videózásnál is figyeli milyen stabilizációt alkalmazzon. Van benne arcfelismerés, 12 embert tárolhatunk el hozzájuk rendelt metaadatokkal együtt. Ezt kiegészíti még az öt exponálásból készülő HDR kép készítésének lehetősége.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ára tudásának megfelelően magas lesz, 800 dollárért juthatunk hozzá februártól. Ha negatívumot kellene mondanunk, elsőre a méretét és a tömegét említenénk, utóbbi több, mint fél kiló, pontosan 534 gramm. Ez nehezebb, mint amit egy átlagember rendszeresen szívesen cipelne magával. Akkumulátorának élettartama is kevéskének tűnik, alig 250 kép gyári adat szerint, illetve ennyi pénzért már - vetélytársaihoz hasonlóan - magasabb fényerejű vagy gyorsabb lencséket is kaphatott volna. Megjelenése nem jelenti a G12 eltűnését a kínálatból, a Canon közlése szerint az 2012 első félévében még biztosan a piacon marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • narumon #8
  Egyetértek, ennyiért haza lehet vinni egy 550D-t alap optikával. Akkor meg?
 • Tetsuo #7
  :))
 • zord01 #6
  Lehet csak én siklottam le mellette, de számomra a cikkből totál nem derült ki, hogy ez egy 14 megapixeles cmos szenzorral üzemel a kütyü.
  Ha mégis benne van a cikkbe, akkor túl fáradt vagyok már az olvasáshoz...
 • harmi2009 #5
  Azért még Canon-on belül sem lehet összehasonlítani egy fullframe-s kamerát egy kompakttal.
 • Mp3Pintyo #4
  250kép? :))) Elég röhejes :D
  Igaz kicsit drágább volt, de az 5DMark II-m 2000 képet csinál egy feltöltéssel.
 • mad mind #3
  Túl magas ár egy kompaktért. ÉS a leírt negatívumok sem hatnak jól az árcédula mellett.
 • orbano #2
  várjuk meg milyen képet produkál ennyiért, akár best buy is lehet egy bizonyos rétegnek...
 • r0ach #1
  800 dodóér' esélytelen. Pedig érdekes kis cucc lehet