HENT hírlevél

Illegális a rendszerhelyreállító lemezek értékesítése

Rendszerhelyreállító lemezek illegális értékesítésével vádol a Microsoft egy brit kereskedelmi láncot. A szoftvercég szerint a Comet hálózat több tízezer kópiát adott el az XP és a Vista operációs rendszerekhez.

A Microsoft szerint a cég szellemitulajdon-jogait sérti az a gyakorlat, hogy a brit vállalkozás az általa értékesített számítógépekhez rendszerhelyreállító lemezeket is kínált. Az amerikai szoftvercég szerint a Comet hampshire-i üzemében másoltatta az illegális Windows XP és Vista helyreállító lemezeket, amelyekből legkevesebb 94 ezer darabot adott el - írja a Daily Mail.

A Comet a lemezeket azon vásárlók felé terjesztette, akik legális Windows szoftverrel előzetesen telepített számítógépeket vásároltak. A helyreállító lemezeket a fogyasztók egy esetleges rendszerösszeomlás esetén tudják hasznosítani. A Microsoft 2008-ig maga is mellékelt ilyen helyreállító lemezt az eredeti szoftverrel értékesített számítástechnikai eszközökhöz. Később azonban felhagyott a gyakorlattal, mivel szoftverei lehetőséget biztosítanak felhasználói számára, hogy a rendszerindítást követően maguk készítsék el a biztonsági mentést, emellett rendszerint maguk a készülékgyártók is biztosítanak rendszerhelyreállító opciókat vásárlóik számára.

A 248 üzletet és mintegy 10 ezer alkalmazottat foglalkoztató Comet állásfoglalása szerint a vállalkozás a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva terjesztette a lemezeket, amelyek véleményük szerint nem sértik a Microsoft jogait. A szoftvercég ugyanakkor úgy véli, ez a kereskedelmi magatartás nem fair egy hivatalos viszonteladótól, és a fogyasztókkal szemben sem korrekt, hogy az illegális lemezekért pénzt kérnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!