MTI

Szervezett fémtolvajok Nagy-Britanniában

"Járványszerűvé" vált az elmúlt hónapokban a fémtolvajlás Nagy-Britanniában, és a brit rendőrség szerint román szervezett bűncsoportok felelősek a súlyos károkat és gyakran életveszélyes helyzeteket okozó lopássorozatért - írta a The Sunday Times.

A vezető brit konzervatív vasárnapi lapnak a brit vasúthálózat fenntartásáért felelős cég (Network Rail) illetékesei elmondták, hogy csak április és október között több mint 1600 vasúti fémlopás történt, és emiatt csaknem kétezer vonatjáratot kellett törölni. A lopások összesen 167 napnak megfelelő időtartamú késéseket okoztak, a kiesett jövedelem pedig elérte a 8,5 millió fontot (3 milliárd forint). A múlt hónapban például egyetlen, 140 font értékű vasúti kábelszakasz ellopása miatt 160 vonatot kellett leállítani Leeds körzetében. Ez az egy lopás csaknem háromezer perc összesített késést okozott, és a költségek meghaladták a 46 ezer fontot.

A tolvajok azonban nem csupán a vasutat károsítják. Nemrégiben kábellopás okozott fennakadást a Londont kiszolgáló egyik nagy nemzetközi repülőtér, a Stansted légi irányításában, a dél-angliai parti őrség távközlési rendszere 36 órára megbénult ugyancsak kábellopás miatt, de a tolvajok lopnak elektromos vezetékeket, sőt fémből öntött háborús emlékműveket is. A bűnözők sokszor saját magukat is életveszélybe sodorják: egy kelet-európai férfit a minap válságos állapotban szállítottak kórházba, miután egy közép-angliai ipartelep transzformátorállomásából nagyfeszültség alatt álló rézvezetéket próbált kifűrészelni.

Chris Hearn felügyelő, a brit közlekedési rendőrség (BTP) fémlopások felderítésére szakosodott ügyosztályának vezetője a The Sunday Timesnak elmondta, hogy e bűncselekmények mögött romániai bűnöző csoportok állnak. Hearn szerint több száz bűnözőről van szó. A The Sunday Times értesülése szerint hétfőn a brit parlamentben egy konzervatív képviselő önálló indítványt terjeszt be a fémhulladék-kereskedelem feltételeinek szigorítására. A javaslat értelmében a rendőrséget szélesebb jogkörökkel ruháznák fel az illegális fémkereskedési vállalkozások felszámolására, és előírnák a készpénzmentes fizetési módok alkalmazását, hogy a hatóságok fel tudják deríteni a kereskedők által megvásárolt fémhulladék forrását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #8
    Fenét, GB (és írország) nyitotta meg először, már a csatlakozáskor teljes mértékben a munkaerőpiacát az újak előtt. A többi ország 3-5-7 éves móratoriumot kért erre.
  • bakagaijin #7
    Komolytalan, GB kifejezetten ellenezte. Csúszott is jópár évet, egész későn döntöttek Románia és Bulgária csatlakozásáról.
  • Komolytalan #6
    Előre kellett volna gondolkodni, amikor bővítették az EU-t. Persze kellettek a gyarmatok, ha már Indiát meg a többit elveszítették, de az angolok azért igazán tudhatták volna, hogy a gyarmatosított országok lakóival gondok is lesznek.
  • gforce9 #5
    Magyarok között is van ilyen, bár tény, hogy a rómaiak viszik a pálmát. Abban nem értek egyet, hogy bőrszíntől függ, mert mindkét csoportban vannak ellenpéldák. Attól a környezettől függ, ahová beleszületnek aztán szocializálódnak. A rómaiak nagyarányban olyan környzetben nőnek fel, ahol alap a lopás, csuda hogy tolvaj lesz belőlük? :)
  • COOLancs #4
    Ki kérem magamnak, mi az hogy ezeket az igenis dolgos jóembereket ilyenekkel vádoljákNem loptak semmit csak a kis Antonió meg a 8 báttya a nagy ködbe belebotlott 120 méter lefűrészelt rézvezetékbe oszt elkezdte leégetni róla a szigetelést hogy nehogy megfaggyon ebbe a nagy angol hidegbe. A kiscsaládba 12 éhes szájat kell etetni, munkát meg a híresen rasszista britek nem adtak, a segíjbű meg nem lehet megéni, adjanak több segíjt meg szocpolt...
  • KRTuning #3
    Fenemód igazad van. Annak is örülné(n)k ha ezek a bizonyos bűnözői csoportok ellátogatnának az európai uniós jogvédőkhöz akik szerint ezek jóravaló emberek és belátnák végre hogy valakikkel a Napot is "táplálni" kéne... Talán megértenék végre hogy hiába hazudik a média, hiába van cenzúra, a probléma valós és csakis kemény odacsapással lehet válaszolni, nem hogy szórjuk ki a pénzt az ablakon megsegítéssel, mert azzal semmire se megyünk.
  • Rotcsa #2
     Na, legalább az angolok is megtudják, h mi a különbség rasszizmus és rasszizmus között.
    Az Ő értelmezésükben nálunk olyan csoportokat üldöznek, akik jóravaló, munkaszerető, törvénytisztelő, beilleszkedni vágyó  állampolgárok, akiknek egyetlen vétkük az, h sötétebb bőrrel születtek......
    Majd most megtudják...:))
  • egyember1 #1
    visszanyal a fagyi...