MTI

Elhunyt a mesterségies intelligencia atyja, John McCarthy

Elhunyt John McCarthy, a Lisp programnyelv megalkotója, a mesterséges intelligencia úttörője - jelentette be a Stanford Egyetem Mérnöki Kara egy twitterben.

Az üzenet szerint McCarthy vasárnap halt meg. A tudós nevéhez fűződik a Lisp programnyelv megalkotása, amelyet 1958-ban a mesterséges intelligencia nyelvének választott, majd 1960-ban publikálta ezzel kapcsolatos eredményeit. Manapság is használják ezt a programnyelvet, amely egyike a legrégebbi magas szintű programozó nyelveknek.

McCarthy úgy gondolta, vannak olyan aspektusai az emberi intelligenciának, amelyeket elég pontosan meg lehet határozni ahhoz, hogy egy gépet be lehessen programozni a szimulálásukra. Erről egy kutatási támogatással kapcsolatos előterjesztésben számolt be 1955-ben. Ugyanebben az indítványban ő használta először a "mesterséges intelligencia" kifejezést. Meghatározása szerint a mesterséges intelligencia "az intelligens gépek megalkotásának tudománya és technikája".

McCarthy 1927-ben született Bostonban emigráns baloldali szülők gyermekeként. Szülei a gazdasági válság alatt gyakorta költöztek. Kamaszként önmagát képezte matematikából azokból a tankönyvekből, amelyeket a Caltechben, a műszaki tudományok híres kaliforniai egyetemén használtak, amikor a családja Los Angelesben élt. Mikor bejutott a Caltech-re, matematikából át is ugorhatta az első két évet. Diplomáját 1948-ban kapta meg, a matematika PH.D fokozatot pedig 1951-ben szerezte meg a Princeton Egyetemen.

McCarthy a Princetonban, a Darthmouth-ban és a Massachusetts-i Műszaki Egyetemen (MIT) töltött rövid időszak után 1962-ben került a Stanford Egyetem Mérnöki Karára. 2000-ben ment nyugdíjba. A tudós 1972-ben elnyerte a Turing-díjat az Association of Computing Machinery számítástechnikai tudományos társaságtól, 1991-ben pedig a National Medal of Science kitüntetésben részesült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #5
    Épp ott bújt ki a szög a zsákból, hogy érződött, hogy leplezni akarja a cikk.
  • Hornymut #4
    Kit érdekel, hogy zsidó volt e vagy sem?
    Véghezvitt néhány kiemelkedő dolgot és ez a lényeg, Nyugodjon békében.
  • hungi #3
    A baloldali az mióta zsidó?
  • Alfa Of NS #2
    Az apja ír (gondolom keresztény), az anyja litván zsidó :)
  • uniu #1
    Az "emigráns bal oldali szülő" a polkorrekt megfelelője a zsidónak ?