Berta Sándor

Feldarabolná az Oracle a HP-t?

A Hewlett-Packard felügyelőtanácsának bizonyos tagjai attól tartanak, hogy a szoftveróriás örömmel felvásárolná, majd feldarabolná a céget, hogy megszerezze az egyes részlegeket.

A HP felügyelőtanácsa a közelmúltban nagyon gyorsan leváltotta a társaság eddigi vezérigazgatóját és egy új vezetőt nevezett ki a pozícióba. Az okokat sokan csak találgatták, különösen amiatt, mert Whitman jelezte, hogy az elődje nyomdokain haladna tovább. Nos, kiderült, hogy a gyors váltás hátterében alighanem az állt, hogy a Hewlett-Packard felügyelőtanácsának néhány tagja attól tart, hogy az Oracle fel akarja vásárolni és utána fel akarja darabolni a vállalatot. Az Oracle-t különösen a szerver-, a memória- és a hálózati részleg érdekli.


Leo Apotheker és utódja, Meg Whitman

A HP a Goldman Sachs befektetési bankhoz fordult segítségért, mivel meg szeretné akadályozni, hogy bekövetkezzen ez a forgatókönyv. A hivatalos vélemények szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy az Oracle felvásárlási ajánlattal álljon elő. A szoftvercéget a Hewlett-Packard PC- és nyomtatórészlege biztosan nem érdekelné, de ugyanez igaz az IT-szolgáltatásokra is. Amennyiben viszont a HP-t feldarabolnák, úgy már felvásárolhatná az őt érdeklő szegmenseket. Az Oracle jelenleg 31,7 milliárd dollár készpénztartalékkal rendelkezik.

Leo Apothekert , a HP eddigi vezérigazgatóját néhány nappal ezelőtt rúgták ki, a helyére pedig Meg Whitmant, az eBay korábbi vezetőjét nevezték ki. Whitman cégvezetői múltjában látványos siker és bukás is van. Könnyen lehet, hogy a Hewlett-Packard felügyelőtanácsa úgy ítélte meg, Whitman nagyobb eséllyel háríthatja el az Oracle felvásárlási törekvéseit, mint Apotheker.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a_n_d_r_e_w #10
    mondjuk azok a kutatok, akik kenytelenek K+F helyett alkalmazasfejlesztest vegezni, mert a cegek csesznek K+F-re penzt aldozni, hiszen az csak viszi...
  • BlackRose #9
    Borzalmasan rossz döntés volt Mark Hurd elzavarása... a többi már csak következmény.
  • DjDano #8
    Borzalmasan rossz döntés volt Apotheker kinevezése, most meg kapkodnak össze vissza...
  • BlackRose #7
    És ki fog fejleszteni, a higított egyetemet végzett bölcsészek vagy a többi "liberal arts" irodafoglaló? Mérnöki, szoftverfejlesztői stb. munkahelyekre hónapokig keresik a megfelelő embert sok esetben sikertelenül... nézz körül egy picit milyen világban élünk, nincs elegendő szakember, de van 1000x több olyan, akinek senki sem tud munkát adni, mert azt, amire szükség van, nem tudják az, amit meg tudnak mára már történelem.
  • BlackRose #6
    Nem csak amerikai és nem csak IT, az amerikai cégek (nem számítva a bankokat és pénzügyi cégeket) kb. 2100 milliárd dollár készpénztartalékkal rendelkeznek. Egyszerűen nem tudják produktívan befektetni, egyrészt nincs elég nagy piac (a fél világ nem tud venni semmit) másrészt meg nincs sem megfelelő munkaerő, amely a szükséges fejlesztéseket el tudná végezni, harmadrészt pedig sok fejlesztés ma már több milliárd, sőt több tized milliárd dollárba kerül, és mint mondtam nem elég nagy a globális piac, hogy kifizetődő legyen (lást pl. Airbus A380, de még sok minden más is). Ehhez még jön az is, hogy valójában még nem tudnak igazán globális keretek között működni mert a politikai, jogi és infrastrukturális helyzet nem megfelelő globális tekintetben, ez bizonytalanségot okoz és nagyban hozzájárul a fejlesztések visszafogásához még akkor is ha a többi gond megoldható.

    Strukturális változásokra van szükség, és nagy része nem politikai döntésektől függ, hanem egyszerűen meg kell várni, hogy az ipari társadalomból (industrial society) az információs társadalomba (post-industrial society) vezető út által megtörtént óriási változásokat átdolgozzuk és tovább tudjunk lépni. Ezért van a válság is és ezért van az adósság is, egyik sem előidéző, mind a kettő következmény.

    Egyébként az Oracle már tönkretette a Sun Microsystems elképesztő fejlesztő szerkezetét és remélem, nem kap esélyt a HP legyilkolására, inkább IBM ha már valakinek meg kell venni.
  • Sir Ny #5
    „Az Oracle-t különösen a szerver-, a memória- és a hálózati részlet érdekli.”
    Részleg?
  • a_n_d_r_e_w #4
    Szabalyoznam a fentarthato maximalis kp merteket, koltsek csak szepen fejlesztesekre....
  • Cat #3
    Minden amerikai tech cég dollármilliárdokon ül, nincs mire költeniük.
  • Sir Cryalot #2
    Ha még a googli is kifizeti milyen gazdag lesz!
  • Sir Ny #1
    Jó gazdag az Oracle.