Alex

Három Canon újdonság kompakt fronton

A japán gyártó három új kompakt digitális fényképezőgépet jelentett be. Vidám színekkel, gyorsasággal és alacsony árral ragadnák meg a vásárlók szívét.

Mostanáig a kompakt masinák többsége egyszerűen túl lassan reagált ahhoz, hogy a folyton mozgó gyerekekről a nekünk tetsző pillanatban készítsenek emléket az utókornak. Ezt a helyzetet napjaink gyors CMOS szenzorai végre megváltoztathatják, legalábbis ezt ígéri a Canon új fényképezőgépei esetében. Két új IXUS (310 HS és 510 HS) és egy olcsó megazoom, a PowerShot SX150 IS várható.


Haladjunk lentről felfelé: az IXUS 230 HS (az Egyesült Államokban ELPH 310 HS) egy divatkompakt. Alig egy coll vastag házába 28mm-ről induló, nyolcszoros nagyításra képes lencséket szereltek, javított képstabilizálóval kiegészítve. A képeket 12 megapixeles hátsó megvilágítású szenzor rögzíti. Hátulján hatalmas, 7,5 cm képátlójú, 461 ezer pixeles érintésérzékeny LCD kijelző terül el, melyen megcsodálhatjuk a fényképezőgép által készített full HD (1080p24) videókat, amiket akár lassítva is elkészíthetünk.


Nagyobb testvére - az SD4500 IS utódja - az IXUS 1100 HS (máshol ELPH 510 HS) szintén 12 megapixeles, de a korábbi verzió 10-szeres optikai nagyítása itt már 12-szeresre nőtt (28-336mm), a 3 collos LCD pedig 3,2 collra (8,8 cm). A korábbi Canon IXUS-okkal szemben már többféle képarányban (16:9, 3:2 és 1:1) tud felvételt készíteni. Megtaláljuk benne a Digic 4 képfeldolgozó processzor nyújtotta lehetőségek széles tárházát: lassított felvétel, 1080p24 HD videófelvétel, stb. Erre már lehet külső vakut rakni. Sorozatfelvételi módban másodpercenként 7,8 képkockát rögzíthetünk. Automatikus képfelismerése a képstabilizálóra is befolyással van, a témától függően csökkenti a bemozdulás mértékét.


A masinák öt színben lesznek kaphatók: lila, kék, rózsaszín, zöld és ezüst, Megjelenésüket októbertől várhatjuk a boltok polcain, ajánlott áruk az Egyesült Államokban 260 dollár.

Harmadikként jöjjön a PowerShot SX150 IS, mely a belépőszintű, komolyabb nagyításra képes fényképezőgépek mezőnyét erősíti. Az SX130 utódja a korábbi 12 megapixeles helyett már 14,1 megapixeles CCD-t kapott, de egyébként a specifikációi hasonlók: 12-szeres, 28-336mm ekvivalens képstabilizált optika, 720p30 HD videófelvételi lehetőség és viszonylag alacsony részletességű, alig 230 ezer pixeles 3 collos LCD kijelző a hátulján.


Megtartotta az SX130 legnagyobb előnyeit: a teljes manuális vezérelhetőséget, a komfortos, mégis zsebre rakható méretű dizájnt és az AA elemeket. Azonban a korábbi lassú működés nem változott semmit, sőt, a több megapixelnek köszönhetően talán még egy kicsit lassabb is elődjénél. Szeptemberben fog megjelenni fekete és vörös színekben, 250 dolláros ajánlott áron. De inkább vegyük meg az előző verziót, melynél árcsökkenés várható...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #5
    Mitől lenne ez szakmai oldal??
  • wavrekordz #4
    Óh.. azt már megszoktam, hogy a laikusok nem vágják, de ez egy szakmai oldal vagy mifene, elég égő :P
  • narumon #3
    Nincs ezzel semmi gond. Aki ilyen gépet vesz, annak fogalma sincs arról, hogy mi az a zoom átfogás, mellesleg ezen készülék dobozain és prospektusain sem így van ez kommunikálva.
    Itt annyi kell, hogy 12x optikai zoom, ennyit még talán megért az átlagember, bár ahogy szoktam velük beszélgetni, még ezt sem értik minden esetben. Annyit tudnak, hogy minél nagyobb ez a szám annál jobb a fényképező, mint ahogy a 25e forintos 20MPixeles kínai gép is biztosan sokkal jobb mint egy 200e forintos 10Mpixel Canon, mert az utóbbinál csak a nevet kell megfizetni.... és ez NEM VICC, találkoztam ilyen emberrel...
  • Cat #2
    Ritka undorító ez a lila szín.

    Szerintem a kompakt használók többségének fogalma sincs arról, hogy mi az a zoom átfogás, aki ilyen színes divatgépeket vesz, annak meg főleg. Ráadásul ott van a cikkben hogy 28 - 336mm.
  • wavrekordz #1
    Már megint nagyítást írtok zoom-átfogás helyett!!! Lassan már csak kiborulni jár ide az ember, igazán olvashatnátok a kommenteket, mert bántó ez a hozzá nem értés ami a digicam cikkeket jellemzi!