Napi Online

Online felügyelnék a félkarú rablókat

Magyarországon a szerencsejáték-iparon belül a két legsürgősebb beavatkozást igénylő terület a pénznyerő automaták, valamint az online-szerencsejáték szabályozása.

Mindkét témában a törvénymódosításokat várhatóan még 2011 őszén az Országgyűlés elé terjeszti a kormány − derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Lázár János fideszes képviselő kérdésére adott válaszából. Eszerint a cél a visszaélés lehetőségének minimalizálása, a megfelelő adóbevételek biztosítása, a fogyasztók védelme, valamint a szabályozott és ellenőrzött keretek közt való működés új jogi feltételeinek kialakítása. Az ágazat felülvizsgálata azonban ezzel nem zárul le, a tervek szerint 2012 első félévében jön a kártyatermek szabályozásának felülvizsgálata, és − amennyiben szükséges − a teljes ágazatot lefedő, új szerencsejáték-törvény kidolgozása is.

A pénznyerő automaták működtetésének szabályozásával kapcsolatban felmerült a magasabb biztonságot, ellenőrzöttséget garantáló online felügyeleti rendszer bevezetésének lehetősége − ismerte el a miniszter. Az elképzelések szerint a pénznyerő automaták üzemeltetésének feltétele lenne, hogy az üzemeltetéssel kapcsolatos adatokat (megjátszott tétek, kifizetett nyeremények összege) online módon, valós időben meg kellene küldeni a felügyeleti szervnek, így a manipuláció lehetősége nagyban csökkenne. Ezt az elképzelést jelenleg is vizsgálja a tárca.

Az online felügyelet lehetővé tenné a pénznyerő automaták játékadójára vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát is. Az NGM elemzései szerint ugyanis az egy pénznyerő automatára (játékhelyre) eső tiszta játékbevétel nagy szórást mutat a havi 200 ezer forint alatti bevételtől az akár többmilliós bevételig. Emiatt a tételes játékadó általános és jelentős emelése több területen ellehetetlenítené a pénznyerő automaták legális üzemeltetését, s félő, hogy erősödne a a feketegazdaság.

Csakhogy a tételes játékadó 2005. szeptember 1-je óta változatlan (havi 100 ezer forint játékhelyenként), ez pedig sok esetben indokolatlanul alacsony, s akár pénzmosás eszközévé is teheti az ágazatot − véli Matolcsy. Az online felügyeleti rendszerrel megbízható adatokat lehetne nyerni a tiszta játékbevételekről, amelynek alapján a tételes és a százalékos játékadó vegyes rendszere vezethető be, akár a százalékos adórész sávos meghatározásával is. A játékadó rendszerének felülvizsgálata, a szükséges elemzések elkészítése is folyamatban van.

A Fidesz már az első Orbán-kormány idején is tervbe vette a II. kategóriába sorolt, legtöbbször egy kocsmai nyerőgépből álló, lényegében minden magyar településen megtalálható játéktermek betiltását, de végül ezt nem tették meg − írta korábban az Origo. A portál szerint a kormány és a Fidesz vezetőinek közelmúltban tett nyilatkozataiból az látszik, a költségvetési bevétel mellett szociális kérdésként tekintenek a szerencsejátékra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!