MTI

Százhúszezer embert rúg ki az amerikai posta

Százhúszezer alkalmazottjának elbocsátását és a szövetségi egészségbiztosítási rendszerből való kilépést tervezi a nehéz anyagi helyzetbe került amerikai postaszolgálat (U.S. Postal Service, USPS) - közölték amerikai napilapok.

A posta egyúttal egy önálló szociális ellátórendszer felállítását kezdeményezi, amely szerinte az államinál olcsóbban tudna működni. A kongresszus jóváhagyására váró elképzelések, amelyek precedenst teremthetnek az Egyesült Államokban, tiltakozást váltottak ki az alkalmazottak szakszervezetei részéről. A tervezett intézkedések között szerepel a meglévő munkaszerződések felbontása is.

Az intézmény vezetése szerint a posta a szeptember 30-i határidőre nem lesz képes előteremteni az alkalmazottjai egészségbiztosítását fedező következő, 5,5 milliárd dolláros részletet, s a kialakult helyzet már a szolgálat létét fenyegeti. A USPS az elmúlt négy év alatt 20 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, ebből 8,5 milliárd dollárt 2010-ben. Az említett időszakban az amerikai levélforgalom 20 százalékkal esett vissza. A USPS közleménye szerint a cég, ha a magánszektorban működne, már régen csődöt jelentett volna. Az amerikai postának, amely az elmúlt 10 év során 212 ezer fővel csökkentette személyi állományát és nemrégiben 3700 hivatal bezárást jelentette be, 563 400 aktív alkalmazottja és mintegy 480 ezer nyugdíjasa van.

A posta a 120 ezres leépítést a 2015-ig esedékes, a mintegy 100 ezer fős, rendes nyugdíjaztatás felett tervezi végrehajtani. Az USPS azt is kérelmezte a kongresszustól, hogy ötre csökkenthesse a heti hatnapos munkarendjét és hogy mentesítést kapjon a nyugdíjas postások egészségügyi ellátásának előfinanszírozása alól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!