HENT hírlevél

Felelősségre vonhatóvá tennék a netszolgáltatókat Írországban

Egy frissen benyújtott törvénymódosítás értelmében felelősségre vonhatóvá tennék az internetszolgáltatókat Írországban, amennyiben nem lépnek fel a hálózatukon zajló szerzői jogsértések ellen.

Az innovációért, vállalkozásokért és munkaügyért felelős ír minisztérium nyújtotta be azt a javaslatot, amely módosítaná az ország hatályos szerzői jogi szabályozását. A törvénymódosítás megteremtené annak a lehetőségét, hogy a jogtulajdonosok eljárást kezdeményezzenek, és a bíróság ideiglenes intézkedést rendeljen el azon internetszolgáltatókkal szemben, amelyek hálózatán szerzői jogi jogsértéseket követnek el és a szolgáltató nem lép fel a jogsértőkkel szemben.

Az Irish Times beszámolója szerint a módosítási javaslat közvetlenül egy tavaly októberi bírósági ítéletnek köszönhető, amelyben a bíró úgy ítélte meg, az ír jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a bíróság jogi úton kötelezze fellépésre a szolgáltatókat.

A pert négy nagyobb zeneműkiadó kezdeményezte a UPC ellen, miután korábban peren kívül megállapodtak egy másik szolgáltatóval, az Eircommal, hogy az bevezeti az ún. fokozatos válasz rendszerét. Ennek értelmében az Eircom előbb figyelmeztetné jogsértő előfizetőit, majd a figyelmeztetések hatástalansága esetén átmenetileg felfüggesztené előfizetésüket. Ezt a rendszert jelenleg az adatvédelmi biztos is vizsgálja, miután a közelmúltban kiderült, hogy 300 előfizetőt tévesen figyelmeztettek kalózkodásra.

A minisztérium szóvivője szerint a módosítási javaslat kapcsán július 1-jéig várják az észrevételeket, javaslatokat a civil szektortól. Az idő rövidségét a hivatal azzal magyarázza, sürgősnek érzik, hogy a szabályozás hiányosságait javítsák. Az Ír Lemezkiadók Szövetsége (IRMA) elégedettségének adott hangot a javaslatot illetően. A telekommunikációs cégeket képviselő ALTO azonban a nemrég közzétett ENSZ jelentésre emlékeztetett, amely szerint az internethez való hozzáférés ma már alapvető emberi jog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tripax #3
    Jogos a felvetés, azt hiszem sarkosan fogalmaztam.
  • szvini #2
    ennyi erővel kényszeríteni lehetne a közút építő cégeket, hogy lépjenek fel a bűnözők ellen, ha ráteszik a lábukat az útra :D:D:D
  • Tripax #1
    Nah, így kell egy gazdaságilag romba dőlő országot jogi lépésekre kényszeríteni. Nincs pénz, nincs pofázás.