MTI

Ismét Japán vezeti a szuperszámítógépek toplistáját

K nevű gépével ismét Japán vezeti a szuperszámítógépek 500-as listáját, amelynek élén fél éve még a kínai Tienho-1 (Tianhe) avagy a Tejút-1 elnevezésű szuperkomputer állt.

A japán gép másodpercenként 8,16 petaflops, azaz másodpercenként 8160 billió lebegőpontos művelet elvégzésére képes. A flops elnevezés az angol Floating Point Operations Per Second, vagyis a másodpercenkénti lebegőpontos műveletek számát jelenti, a peta előtag a 10 a tizenötödiken hatványt jelöli. A leggyorsabb gép teljesítményére jellemző, hogy a toplistában az utána következő öt gép együttes teljesítményét is fölülmúlja. Ehhez pedig 68 544 darab SPARC64 VIIIfx típusú 8-magos processzort használtak, azaz a K összesen 548 352 processzort tartalmaz, csaknem kétszer annyit, mint a Top500-as listába kerülő bármelyik szupergép.


A félévente megjelenő rangsor legfrissebb kiadása a szuperszámítógépek nemzetközi konferenciájához igazítva hétfőn jelent meg Hamburgban. Ez az első alkalom, hogy az első tíz szuperszámítógép teljesítménye egyenként is meghaladja az 1 petaflops számítási teljesítményt. A rangsorban második a kínai Tejút-1, harmadik az amerikai Energiaügyi Minisztérium Oak Ridge-ben található, Jaguar nevű gépe.


A tízes élmezőnyben szereplő szupergépek közül 5 található az Egyesült Államokban, Japán és Kína 2-2 géppel, míg Franciaország 1 géppel jutott a legjobbak közé. Egy átlagos Intel Core i750 processzorral rendelkező személyi számítógép 7 gigaflops teljesítményre képes, azaz a világelső szupergép sebességének még a milliomodrészét sem éri el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)