HENT hírlevél

Csökkenti a kalózkodást a Google szűrőrendszere

Januárban elindított szűrőrendszere keretében nem jelenít meg bizonyos, a kalózkodáshoz kapcsolódó találatokat a Google keresője. A cég szerint kezdeményezésük nem jelent megoldást a kalózkodásra, de segít annak csökkentésében.

A világ talán legnagyobb keresőmodulja tavaly decemberben jelentette be, hogy bevezet bizonyos kalózkodás elleni intézkedéseket, amelynek egyik első államosaként ez év elején elindítottak az Autocomplete szolgáltatás szűrőrendszerét. Ennek eredményeként a keresés során a Google nem ajánl fel automatikus befejezést olyan keresőszavakra, mint a torrent, a BitTorrent vagy a RapidShare. A napokban a kiszűrt kifejezések mellé beemelték a Mediafire nevét is.

Bár a szűrőrendszer elég véletlenszerűnek tűnik (míg a Mediafire-t szűri, versenytársát, a Hotfile-t nem), a cég szóvivője szerint olyan kifejezéseket szűrnek, amelyek jogsértő találatokkal függnek össze, és amelyekkel kapcsolatban már többször kaptak panaszt jogtulajdonosoktól. A TorrentFreak portálnak nyilatkozó Mistique Cano közölte, a tiltólistára került szavak teljes körét nem tudják nyilvánosságra hozni, ráadásul ezek köre az aktuális trendek szerint folyamatosan változni fog.

Az Autocomplete találatok szűrése nem jelent megoldást a kalózkodás problémájára - a kereső továbbra is engedi begépelni a tiltott kifejezéseket, és megjeleníti a vonatkozó keresési találatokat. A cég állásfoglalása szerint ugyanakkor a szűréssel hozzájárulhatnak a kalózkodás csökkenéséhez. A szűrőrendszer egyébként nem csak kalózkodáshoz kapcsolódó kifejezéseket szűr, de ugyanígy jár el a pornográf és erőszakos tartalmak, valamint a gyűlöletbeszéd jellegű találatokkal kapcsolatban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Struggler #5
    Az egységsugarú felhasználónak így 2-3 tizedmásodperccel tovább tart begépelnie amit keres, ergo kevesebb keresést tud futtatni adott idő alatt. Ebből követezik hogy csökkenti a kalózkodást a Google szűrőrendszere. A felhasználó így is megtalálja amit akar, a gugli meg betömi ezzel a jogvédők száját mondván hogy "mindent" megtesz a kalózkodás ellen. A felhasználó röhög a markába. A cenzúrát kiáltók csendben maradnak, gugli meg örül hogy a jogvédők felé felmutathat valamit anélkül hogy mindenki más nekiugrana. Win-win szituáció.
  • Csaba42 #4
    Nem igazán értem, miért segít a kalózkodás csökkentésében bármennyit is az, hogy az autocomplete nem ajánlja fel pl. a torrent szavt, de megadja a találatokat. :S Még ha az embör lusta, akkor is be fogja írni a teljes szavt, ha látja, hogy muszáj. Vagy nem, én gondolom rosszul, HE?! :S
  • sanyicks #3
    majd az szdsz meg az mszp összeírja mi számít gyűlöletbeszédet, és majd a tasz ellenőrzi :)
  • lamer the true #2
    Hát azt is megoldják majd :)
  • Tetsuo #1
    A gyuloletbeszedet hogy szurik ki? Palesztina meg revizionista kifejezesekkel?