Napi Online

A DT megveszi az OTE 10 százalékát a görög államtól

Görög sajtójelentések szerint Athén az OTE Telecom távközlési vállalatból 10 százalékos állami részt ad el a Deutsche Telekomnak (DT), és további 6 százalék értékesítéséről is tárgyalásokat folytat a német céggel.

Az OTE teljes magánosításával fenyegető eladás ellen csütörtökön 24 órás sztrájkot kezdtek a cég görögországi dolgozói. Az Imerisia című napilap jelentése szerint Jeórjiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter szerdán jutott megállapodásra a DT-vel. Az OTE-részesedés eladása 410,7 millió eurót hoz a görög államkincstárnak, az ügyletet június végéig zárják.

A Deutsche Telekom már jelenleg is 30 százalékos tulajdonosa a legnagyobb görög távközlési vállalatnak, a görög állam tulajdonrésze most 16 százalék. A 16 százalékos állami rész értékesítésével teljesen magánkézbe kerülne az OTE, és a dolgozók attól tartanak, hogy a privatizáció a munkahelyek számának csökkenésével jár. Az elbocsátásokat valószínűsítő alkalmazottak a nap folyamán Athénban tiltakozó felvonulást terveznek.

Az OTE a Balkán legnagyobb távközlési vállalata, közel 30 ezer embert foglalkoztat Görögországon kívül Albániában, Bulgáriában, Romániában és Szerbiában. A cég állami tulajdonrészének eladása része a kormány 50 milliárd eurós privatizációs programjának. Ennek keretében értékesítik egyebek között a Hellenic Postbank postavállalat és részben a pireuszi, valamint a szaloniki kikötőt, magánosítják továbbá a PPC áramszolgáltatót, valamint az EYDAP athéni, illetve az EYATH szaloniki vízszolgáltatót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!