SG.hu

Mától 8 napra rövidül a .hu domain bejegyzése

Megszűnik a 14 napos várólista, így június 1-től minden .hu domain a regisztráció elindítását követően azonnal használhatóvá válik.

A .hu domain regisztrálása persze nem annyira egyszerű mint egy .com, vagy egy .eu domain bejegyzése, mert bár a domain azonnal használható lesz, ez még nem jelenti a sikeres domain bejegyzés megtörténtét. A regisztráció elindítása után a domain ún. "feltételes használatba adás" állapotba lép és 8 napig ki lesz hirdetve a www.domain.hu oldalon. Amennyiben a bejegyzési szándék ellen senki sem lép fel, 8 nap után a domain véglegesen bejegyzésre kerül.

A régi rendszerben elindított domainek a régi szabályzat alapján lesznek bejegyezve, tehát a régi 14 napos várólista szabályai vonatkoznak rá. Ezek az igények elsőbbséget élveznek a bejegyzés során, így nem fordulhat elő az, hogy az új rendszerben "azonnali" regisztrációval megszerezzünk egy várólistán várakozó domaint. A régi rendszerben elindított domainek tulajdonosainak tehát mindössze ki kell várni a 14 nap leteltét, más egyéb teendőjük nincs. A meghirdetés rendszere továbbra is élni fog, a változás annyi, hogy 14 helyett 8 napig lesz meghirdetve a domain. A panaszkezelés lényege a felhasználó szempontjából nem változik.

Technikailag egy .com, .eu domain azonnal bejegyezhető és a vitarendezésre utólagosan van csak mód. A .hu esetében a bejegyzési szándékot megelőzi a nyilvántartó általi jóváhagyás, és az új rendszerben a 8 napos meghirdetés. Ez a plusz szint sokszor kényelmetlennek tűnik, de a domainregisztrátorok szerint valójában számos későbbi jogsértéstől, pereskedéstől és ezzel együtt felesleges kiadástól kíméli meg a .hu névtér használóit.

Az szerzi meg a domaint, aki legelőször regisztrálni tudja. Ez eddig is így volt, ebben nincs változás. A prioritásos igénylési lehetőség viszont megszűnik, tehát a cégek a nevükkel és/vagy a bejegyzett védjegyükkel megegyező domain neveit nem tudják elsőbbséggel elindítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gyoridavid #4
    nem 8 nap a bejegyzés, azonnal használhatod, de még 8 napig elvehetik tőled. kíváncsi vagyok, hogy a kifizetett pénzzel mi történik, elveszik az esetleges lemondás esetén?
  • hunwhite #3
    Igen.... de ott lehet utólag pereskedni :)
  • jAMEsbAUd #2
    Ahaahhaahaha 14 napról 8 napra? Miközben a .com, .info és sorolhatnám a domaineket kész vannak pár órán belül? Micsoda szar ez eahahahahah tiszta röhej!
  • Mcsiv #1
    ideje volt:)