Napi Online

Újabb rossz LG-negyedév

Második egymást követő veszteséges negyedévét könyvelte el a dél-koreai LG Electronics január−márciusban − jelentette az AP.

A nettó veszteség 15,8 milliárd von (14,6 millió dollár) volt, amit csak az szépít meg valamennyire, hogy a tavalyi utolsó negyedévben ennél sokkal nagyobb, 256,45 milliárd von veszteséget szenvedett el a társaság. Az árbevétel 0,4 százalékkal, 13,2 ezer milliárd vonra morzsolódott le, az üzemi eredmény az erőteljes költségcsökkentéseknek köszönhetően 131 milliárd von lett. Az LG vezetősége elsősorban a cég két elektronikai részegységeket gyártó leányvállalatánál végrehajtott 56 milliárd von értékű beruházással magyarázza a veszteséget. Emellett a mobiltelefon-gyártást is magában foglaló mobilkommunikációs üzletág árbevétele több mint nyolc százalékkal csökkent, 101 milliárd vonos üzemi veszteség mellett. A mobiltelefonok értékesítése ötödével, 24,5 millió készülékre esett október−decemberhez képest.

Az LG, amely a Samsung után a világ második legnagyobb lapostévé-gyártója, 13 százalékkal, 6,8 millióra növelte lcd-televíziói értékesítését, ám az ebből származó árbevétel 4,8 százalékkal, 5,3 ezer milliárd vonra csökkent. Jó jel viszont, hogy az ágazat 82 milliárd von üzemi nyereséget könyvelt el a negyedik negyedévi 65 milliárdos veszteség után.

A svéd Ericsson AB-nek azonban nincs miért magyarázkodnia: a társaság kilenc százalékkal, 4,1 milliárd koronára (674 millió dollár) növelte nettó nyereségét az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az árbevétel 17 százalékkal, 53 milliárd koronára nőtt. A sikerek egyértelműen annak köszönhetők, hogy a mobiltelefon-szolgáltatók a nagy adatátvitelre képes okos telefonok kiszolgálásának érdekében felújítják hálózataikat. Az Ericsson a kínai Huaweijel együtt domináns szereplője a hálózatépítési piacnak, ami lehetővé teszi, hogy növeljék áraikat − hangsúlyozzák a MarketWatchnak nyilatkozó elemzők.

Az Ericsson és az STMicroelectronics NV közös tulajdonában lévő, mobiltelefonokban használatos chipeket gyártó ST-Ericsson gyenge teljesítménye miatt annak ellenére romlott Európa legnagyobb mikroprocesszor-gyártójának tőzsdei megítélése, hogy a cég jó eredményekről számolt be. A közös vállalat 2008-as megalapítása óta vergődik, az elmúlt negyedévben is csökkent árbevétele. Az STMicroelectronics 170 millió dolláros negyedéves nyeresége több mint háromszorosa a tavalyinak, a cég árbevétele kilenc százalékkal, 2,54 milliárd dollárra nőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!