SG.hu

Felgyorsulhat a domainregisztráció

Magyarországon a .hu domainnév regisztrálása több mint két hetet vesz igénybe, szemben a máshol 2-3 napos gyakorlattal.

Azonnali kérdést intézett Koszorús László, a Parlament Gazdasági bizottságának alelnöke dr. Nyitrai Zsolthoz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkárához. A képviselő aziránt érdeklődött, mit tesz a kormányzat annak érdekében, hogy a .hu-s domainnevek regisztrációs ideje lerövidüljön. Nyitrai válaszában kifejtette: abban bízik, hamarosan bejelenthető: több hétről 1-2 napra csökken a magyar domain-regisztráció.

Magyarországon a .hu domainnév regisztrálása több mint két hetet vesz igénybe, szemben a máshol 2-3 napos gyakorlattal - emlékeztetett a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője. A regisztrációs idő csökkentésével lényegesen könnyebbé válna egy vállalkozás interneten történő beindítása, illetve az önálló felhasználók dolga. Mit tesz a kormányzat annak érdekében, hogy a domain regisztrációt felgyorsítva felzárkózzunk Európához? - kérdezte Koszorús László az infokommunikációs államtitkártól.

Nyitrai Zsolt államtitkár válaszában kifejtette: Magyarország nemrégiben az alaptörvény részévé tette, hogy a mindenkori állam a közszolgáltatások minőségének javítása, a közügyek jobb átláthatósága, és az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében törekszik az új technikai megoldások alkalmazására. Vagyis alkotmányosan elismert, hogy az infokommunikáció fontos fejlesztési, kitörési pontot jelent Magyarországnak. A domain-regisztrációval kapcsolatban nemzetközi összehasonlításban nincs ok elégedettségre, és ezen változtatni kell - fogalmazott Nyitrai. A domain-regisztráció felügyeletét az internet szolgáltatók tanácsa (ISzT) végzi. Az NFM infokommunikációs államtitkársága szakmai egyeztetéseket folytatott az ISzT-vel és megállapodtunk a gyors, határozott előrelépésekben - tájékoztatott az államtitkár.

Bízom abban, rövid időn belül arról számolhatok be Önnek és Magyarország nyilvánosságának, hogy a domainnév regisztrációs folyamatát radikálisan, 1-2 napra rövidítettük - zárta válaszát Nyitrai Zsolt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #2
    Egyenlőre legyünk még szkeptikusak. Egy domain név rövidítésre 3 hülye döntés jut(II. János Pál pápa tér), akkor az nem siker.
  • viasz #1
    Vééééégre!!