Berta Sándor

Hollywoodi filmek lesznek a YouTube-on

A The Wrap nevű portál információi szerint a népszerű videomegosztó rövid időn belül egy video-on-demand (VOD) ajánlattal rukkol elő, amelynek keretében hollywoodi filmek lesznek elérhetők.

A kiszivárgott elképzelések szerint a játékfilmeket bárki megtekintheti majd egy bizonyos összeg kifizetése esetén. A YouTube már tavaly megteremtette a filmek streamelésének lehetőségét, a szolgáltatás azonban jelenleg csak az Egyesült Államokban elérhető és a kínálatban kizárólag független filmstúdiók alkotásai találhatók meg. A The Warpnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő forrás azonban most arról számolt be, hogy a Google vezetőinek sikerült megállapodniuk a legnagyobb hollywoodi filmstúdiókkal, így minden akadály elhárult az új szolgáltatás elindítása elől.

Kiemelik, hogy a Google csak azután akarja bejelenteni a szolgáltatás elindítását, ha minden nagyobb filmstúdióval sikerült megállapodnia. Az elképzelést támogatja többek között a Sony Pictures Entertainment, a Warner Brothers, a Universal Pictures, valamint a Lionsgate, de a Paramount Pictures, a Fox és a Disney egyelőre kivár. A cégeknek ez a lehetőség egy új bevételi forrást jelent, míg az iTunes egy új és nagyon komoly konkurenst kaphat. Az egyik filmstúdió menedzsere üdvözölte a lépést és különösen örömtelinek nevezte, hogy a filmeket egy olyan vállalat teszi elérhetővé, mint a Google.

Egyelőre még tisztázatlan, hogy a felhasználóknak mekkora összeget kellene fizetniük egy alkotás megtekintéséért. Az Apple 2,99 eurót kér egy film megnézéséért. Ugyanakkor az szinte biztos, hogy a YouTube csak a DVD-megjelenésekkel egy időpontban tenné hozzáférhetővé a művek online videóváltozatait. A Google mindenképpen jól járhat az üzlettel, hiszen még vonzóbbá teheti a YouTube-ot és közvetve az Androidot is. Az Android operációs rendszert használó okostelefonok tulajdonosai ugyanis elvileg elérhetnék az új tartalmakat.

Szóba került olyan megoldás is, ami gyakorlatilag egy tárhelyként szolgálna és ahová minden felhasználó elhelyezhetné az általa online kikölcsönzött vagy megvásárolt filmjeit. Ehhez a tárhelyhez pedig bárhonnan és bármilyen készülékről hozzáférhetne.

Az már korábban ismertté vált, hogy a YouTube-on hamarosan új, tematikus csatornák jelenhetnek meg, amelyek műsorában hetente legalább 5-10 órányi profi minőségű videó lesz látható. Az oldal összesen 20 tematikus csatornát akar indítani, ezek többek között a sporttal, a művészettel, az egészséggel, a számítógépes játékokkal és a divattal foglalkoznának. A szükséges tartalmak beszerzésére a cég összesen 100 millió dollárt fordítana. A cél az, hogy a platform végül a televíziós csatornák konkurensévé váljon. A Google elszántságát jelzi, hogy szerződtette a Paramount Pictures filmstúdió két egykori menedzserét, majd nemrég felvásárolta a videók minőségének javításával foglalkozó Green Parrot Pictures nevű ír társaságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #7
    ....majd ha figyelik és kielemzik a szemmozgásodat a webcamen keresztül aztán meg jönnek az öltönyös bácsik hogy mégsem állhatsz ingújban a biró úr elé.......
  • MacropusRufus #6
    aztán meg jönnek a parák, hogy a csatorna azt is tudja, hogy mit mikor és hol állítunk meg, lásd az index.hu idevágó cikkét tegnapról.
    Ott pont ez volt a tma... lassan de biztosan meg fog valósúlni 1984.
    Nem is kell gondolat rendőrség... A user adja az infót magátol, ha kérdezik, ha nem...
  • nando42 #5
    Nekem semmi gondom nem lenne ezzel a koncepcióval, ha konzekvensek lennének magukhoz: $3 = €3 =3 HUF :D
  • tricky #4
    akkor csak itt európában 1,5 szer erősebb az euró a dollárnál?
  • zola2000 #3
    "európát próbálja amerika megfejni, mint pl a playstationok 3nál is"

    bocsi, de a sony japán cég, de ott van a steam, ahol dollár egyenlö euro szintén...
  • cloud.strife #2
    Lenne magyar filmes online, PS3-as, Bravia tévés, akármilyen filmkölcsönző, első előfizető lennék.
  • tricky #1
    *Az Apple 2,99 eurót kér*
    ez szép és jó, csak hogy valószínű amerikában nem euró van, szóval ott lehetséges hogy 3 dollár lesz, amit tudjuk hogy a 3 dollár nem 3 euró hanem 2,03 euró
    de ha 2,99 euró lesz európában, akkor amerikában remélhetőleg a fer játék érdekében 4,40 dollár lesz.
    de ezt már tudjuk jól, hogy európát próbálja amerika megfejni, mint pl a playstationok 3nál is, nem emlékszem az árára , de valami 300 euró?
    mindegy, de az amerikában 300 dollár volt.