MTI

Visszanyerte szabadságát Kaszperszkij elrabolt fia

Jevgenyij Kaszperszkij nemzetközi hírű szoftverfejlesztő vélhetően kifizette a váltságdíjat elrabolt fiáért, és ezzel visszanyerte szabadságát a húszéves Ivan, aki pénteken délelőtt már biztonságban volt több orosz hírportál szerint, bár a hírt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

Az orosz belügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy vizsgálatot indított az állítólagos emberrablásról szóló információ nyomán. Ivan Kaszperszkijt - akinek apja a vírusirtó és egyéb biztonsági szoftverekre szakosodott, többnyire Kaspersky Lab néven ismert cég alapító tulajdonosa - Moszkvában rabolták el kedden, elvált édesanyja Info Watch nevű cégének közelében, ahol egyetemi tanulmányai mellett dolgozott.

Az ügy az orosz neten napvilágot látó hírek szerint elég homályos. Annyit kiderítettek a portálok, hogy a rendőrséghez nem érkezett feljelentés. Jevgenyij Kaszperszkij egyes források szerint egyenesen a Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) fordult, amelyhez jó kapcsolatok fűzik, úgy is, mint az információk biztonságával foglalkozó szakembert, és úgy is, mint az egykori KGB-főiskola egykori hallgatóját. Ivant állítólag már kedden rabolták el, de apja mindent elkövetett a titoktartás ügyében, mígnem csütörtökön egy beavatott elszólta magát egy társaságban, ahol jelen volt egy újságíró is.

Nem kizárt, hogy az apa a sajtó érdeklődése nyomán szánta el magát a tárgyalásokra, mindenesetre az egyik rövidhullámú rádióadó már csütörtökön este jelentette, hogy Kaszperszkij tárgyalásokba kezdett az emberrablókkal, akik egyébként hárommillió eurót kértek. Ivan egyébként a Moszkvai Állami Egyetem hallgatója informatika, matematika és kibernetika szakon. Érdekes módon az egyik orosz társasági honlapon Ivan oldalán szerepelt lakása és munkahelye címe is, ezt csak csütörtökön távolították el.

A Forbes Magazin szerint a gazdag oroszok között Jevgenyij Kaszperszkij a 125. helyen áll, vagyonát 800 millió dollárra becsülik, és ő az első orosz, aki a tudomány és technológia terén szerzett érdemeiért részesült Állami Díjban. A Kaspersky Lab a világ első 50 innovációs vállalata között van a Fast Company című folyóirat szerint, és ezek listáján a 32. helyen áll. Az orosz lapok emlékeztettek arra, hogy rövid időn belül másodszor rabolják el gazdag szülők gyerekeit Oroszországban: nemrég Viktorija Cseszljukot, a Lukoil olajvállalat egyik csúcsmenedzserének 16 éves lányát rabolták el, de ő máig nem került elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!