MTI

Felülvizsgálnák a brit sajtószabályozást

Felülvizsgálná a brit sajtószabályozás gyakorlatát az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője az egyik bulvárlap körül kirobbant telefonlehallgatási botrány nyomán.

Ed Miliband a The Guardian című vezető baloldali napilap csütörtöki számának nyilatkozva azonban hangsúlyozta, hogy a Labour nem kívánja az írott sajtó állami szabályozását, és továbbra is az önszabályozást tartja helyesnek. Miliband annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy a Scotland Yard a minap a News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap harmadik újságíróját vette őrizetbe magántelefonok feltörésének és lehallgatásának gyanújával.

Az ügy 2005 novemberére nyúlik vissza, amikor a News of the World egy látszólag nem nagy horderejű cikket közölt Vilmos trónörökösnek, Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fiának lovaspóló közben elszenvedett térdsérüléséről. A cikkben azonban olyan idézetek és utalások szerepeltek, amelyeket csak az ismerhetett, aki belehallgatott Paddy Harversonnak, Károly herceg sajtótitkárának, Helen Aspreynek, Harverson helyettesének, illetve Jamie Lowther-Pinkertonnak, Vilmos és öccse, Harry herceg magántitkárának mobiltelefonos üzenetrögzítőibe.

Az ügyet annak idején a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya, az SO13 kezdte vizsgálni, tekintettel a lehetséges biztonsági kockázatokra. A botrány középpontjában Clive Goodman, a News of the World akkori udvari tudósítója, illetve Glenn Mulcaire magándetektív áll. Goodmant 2007 januárjában négyhavi, Mulcaire-t félévi szabadságvesztésre ítélték. Kiderült, hogy Mulcaire a News of the Wold riporterének megbízásából, az egyes mobiltelefon-szolgáltatók megtévesztésével megszerezte a hozzáférési kódokat a királyi család vezető alkalmazottainak mobiltelefonos üzenetrögzítőihez, amelyeket ketten együtt összesen 609 alkalommal törtek fel. Mulcaire-t a lap hivatalos szerződés alapján alkalmazta.

Azóta azonban újabb rendőrségi vizsgálat indult, miután számos közéleti személyiség, köztük a média és a showvilág legnagyobb sztárjai, valamint vezető politikusok indítottak bírósági eljárásokat, annak gyanújával, hogy a News of the World az ő telefonjaikat is lehallgatta. A Scotland Yard az újraindított vizsgálat keretében eddig a lap három újságíróját vette őrizetbe. Miliband a csütörtöki The Guardiannek adott interjúban kijelentette: a botrány kapcsán szükségessé vált a brit írott sajtó szabályozásának és a lapok által alkalmazott módszereknek a független felülvizsgálata.

A tavaly májusi választások után ellenzékbe került, korábban 13 évig kormányzó baloldali párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje szerint "még maga a sajtó is" kívánatosnak tartja megvizsgálni, hogy miképp lehetne javítani az önszabályozás hatékonyságát, mivel "egyértelmű", hogy ez az önszabályozás ebben az esetben "nem működött túl jól". Miliband szerint a brit sajtónak "nagyszerű hagyományai" vannak, amelyeket meg kell tartani, a rossz hagyományoktól azonban "meg kell szabadulni ... és ennek meg kell keresni a módját". Hozzátette ugyanakkor, hogy változatlanul az önszabályozást tartja a helyes eljárásnak, és a Munkáspárt "nem akarja, hogy a kormány szabályozza a sajtót".

A 165 éve megjelenő News of the World átlagosan 11 millió olvasóhoz eljutó, rendkívül befolyásos, konzervatív irányultságú vasárnapi tömeglap, amely jelenleg a The Sun, a The Times és a The Sunday Times című lapokkal, valamint a Sky médiacsoporttal együtt Rupert Murdoch sajtómágnás globális médiabirodalmának része.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!