Napi Online

A tech-szektor növekedése húzza a tőzsdéket

A kedvező gyorsjelentések folytán pozitív tartományban zártak az európai tőzsdék és az amerikai tőzsdék is felfelé tartottak.

Igaz, az eurózóna válsága és az Egyesült Államok államadóssága miatti aggodalom határt szabott a kockázatvállalási kedvnek. A technológiai szektorból érkező pozitív jelek miatt az európai chipgyártók − az Infineon, az ARM Holdings, az STMicroelectronics és az ASML − mind 4−7 százalék körüli mértékben erősödtek. Az európai autógyártókat − köztük a BMW-t és a Daimlert − is felfelé húzták a FIAT és a Peugeot-Citroën gyorsjelentését követően. A londoni FTSE−100 2,1, a frankfurti DAX közel 3, míg a párizsi CAC−40 2,5 százalékkal zárt a keddinél magasabban.

Amerikában folytatódott a tech-cégek vezette rally, amit megtámogatott az ingatlanszektor élénküléséről beszámoló jelentés. A Dow Jones Industrial Average és az S&P−500 1,5, a Nasdaq pedig 2 százalékos plusznál járt lapzártánkkor. A DJIA komponensei közül a legjelentősebb, 6,3 százalékos ugrással az Intel kedveskedett részvényeseinek gyorsjelentését követően. Az egész szektor fellendülése 1,9 százalékkal húzta fel az Apple papírjait is mai gyorsjelentése előtt.

Erősödött a Dell és a Hewlett-Packard is, az IBM azonban hiába múlta felül a várakozásokat, 1 százalékot esett. Az AT&T hosszú távú kilátásainak romlását vélték kiolvasni a befektetők a cég gyorsjelentéséből, így 1,9 százalékos eséssel nyitott. Esett a rekordprofitról, ám árbevétel-csökkenésről beszámoló Wells Fargo is. Az arany feltartóztathatatlanul drágult − elsősorban az inflációs várakozások miatt −, maga mögött hagyva az unciánkénti 1500 dolláros szintet is, ám a kereslet élénkülésére számító piaci hangulatban az olaj jegyzése is feljebb került, a Brent hordónként 123,4 dollárra emelkedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!