HENT hírlevél

A szerzői jog tiszteletére neveli a netezőket a YouTube

Új stratégiát vezetett be a legnagyobb videómegosztó a szerzői jogot sértő felhasználóira vonatkozóan. Ha egy feltöltőt jogsértésen érnek oktatófilm megtekintésére és egy kapcsolódó teszt kitöltésére kötelezik, mielőtt újra engedélyeznék számára a feltöltést.

A YouTube tulajdonos Google-t számos kritika érte a jogalkotók és a szórakoztatóipar képviselői részéről, miszerint nem tesz meg mindent, hogy akadályozza a kalózkodást. A cég YouTube használatára vonatkozó új stratégiája ennek az elvárásnak igyekszik megfelelni: ösztönözni a felhasználók jogkövető magatartását.

Korábban a YouTube értesítést küldött a felhasználóinak, ha jogvédelem alatt álló tartalmat használtak, jelezve, hogy a harmadik jogsértés felhasználói fiókjuk zárolásához vezethet. Az új irányelv azonban a jogsértőket egy oktatófilm megnézésére, majd egy szerzői jogi teszt kitöltésére kötelezi, amelynek helyes megválaszolásával bizonyíthatják, hogy megértették a kapott információkat. A videómegosztó üzemeltetői ezen felül lehetővé teszik, hogy a felhasználók bizonyos feltételek mellett töröltessék a korábbi jogsértési adatot magukról - ehhez szintén szükséges az oktatófilm megnézése és a teszt kitöltése.

Az üzemeltetők szerint ez utóbbi azért szükséges, mert nem tartják helyesnek, hogy valaki, aki évek óta aktív YouTube-felhasználó, és számos legális tartalmat tölt fel, korábbi hibájából fakadóan fiókja felfüggesztésének veszélyével nézzen szembe. Mint hivatalos blogjukon írják, ha a felhasználó bizonyítja, hogy érti és elfogadja a szerzői jog védelmének alapelveit, akkor meg kell adni a lehetőségét annak, hogy tisztázhassa magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sanyicks #4
  A jogvédő szervezeteket táborokban kéne koncentrálni...
 • SpecterMATWRZ #3
  Sony úgy látszik szereti mások szellemi tulajdonát a magáénak tudni :)
  És minket kell megnevelni a szerzői jog tiszteletére?
  Szerintem inkább a jogvédő szervezeteket kéne megnevelni az emberek tiszteletére :)
 • Rotyoka #2
  Velem is volt hasonló, amikor a Sony tiltatta le. Én írtam egy levelet amiben durván kiakadtam és rá olyan 8 napra már nem volt jogsértő a saját szerzeményem :O
 • SpecterMATWRZ #1
  Youtube. Hahaha.
  Nem egyszer volt,hogy saját zenét csináltam és azt töltöttem fel aztán leszedte a youtube..... :) Mert,hogy valamilyen kiadónak a zenéjét sérti.
  Gondolom a kiadó birtokol engem és a zenéimet is. Tök jó :D