HENT hírlevél

A jogsértések elleni fellépésre ösztönzik a Google-t

Kongresszusi bizottság előtt ismertette a keresőmodul kalózkodás elleni stratégiáját a Google képviselője. Az amerikai képviselők egyértelműen hangot adtak abbéli véleményüknek, hogy sokkal hatékonyabb közreműködést várnak a cégtől a jogsértések visszaszorítására irányuló küzdelemben.

Jogvédelmi kérdésekben hallgatta megaz amerikai kongresszus szellemi tulajdonjogi kérdésekkel foglalkozó bizottsága a Google képviselőjét. A meghallgatáson Kent Walker, a cég jogtanácsosa ismertette a keresőmodul stratégiáját, és igyekezett megvédeni működését a képviselők kérdéseinek kereszttüzében.

Walker a meghallgatáson bemutatta a YouTube részére kidolgozott Content ID rendszert, amely a feltöltés során ellenőrzi, hogy a tartalom jogvédett-e. Hangsúlyozta viszont, hogy a cég nem kíván döntőbíró lenni, és a tárolt vagy linkelt tartalmakat kizárólag önmaga minősíteni. Hozzátette, hajlandóak ugyanakkor minden jogsértő tartalomról tájékoztató jogtulajdonosi panaszra érdemben és gyorsan reagálni.

Politikusi kérdésre a Google képviselője közölte, a gyermekpornográf tartalmak szűrése a kalózfájlokkal ellentétben azért teljes körűen megvalósítható, mert az előbbi kivétel nélkül minden esetben törvénysértő, míg a zenék és más fájlok terjesztése esetében különböző jogi kategóriák vannak, amelyeket figyelembe kell venni. Hasonlóan, Walker szerint a keresőmodul azért nem szűr minden potenciális kalóztartalomra utaló keresési kifejezést, mert például az "ingyenes zene" nem feltétlenül jelent egyben jogsértőt is.

A Billboard beszámolója szerint a résztvevő politikusok nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy az amerikai kongresszusi képviselők többet várnak a Google-től. Egyes felszólalások szerint a cég hajlandóságán múlik leginkább, hogy mennyire eredményes jogvédelmi stratégiát tud megvalósítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #1
    Én a jogvédők arcába, nagy erejű cipő helyezésére ösztönzöm a guglit.