HENT hírlevél

Domain nevek zárolásáról egyeztettek a brit hatóságok

Domain nevek zároltatásának lehetősége mellett foglaltak állást a napokban a brit hatóságok egy a .uk kiterjesztésű weboldalak regisztrációját végző szervezettel történő egyeztetés során. A hatóságok szerint ez az intézkedés szükséges ahhoz, hogy az online elkövetett jogsértések ellen hatékonyan fel tudjanak lépni.

Az egyeztetést a brit domainregisztrációt végző non-profit Nominet képviselői szervezték, ugyanis a szervezet a jogszabályok szerint elveszítheti civil státusát, ha nem tud megfelelő, tartós együttműködési rendszert kidolgozni a hatóságokkal. Ugyanígy jogi felelősségre vonással kell szembenézzen, ha tévesen legális oldalt zár be, illetve egy illegális felület megszüntetését elmulasztja.

A Nominet a közelmúltban mintegy 3000, .uk kiterjesztésű weboldalt kapcsolt le a nyomozati szervek kérésére. A weboldalak ellen hamisítványok értékesítésének gyanújával indult vizsgálat. Az intézkedés ad hoc jellegű volt, de mind a Nominet, mind a hatósági oldal úgy véli, állandó együttműködési rendszert kell kidolgozniuk.

A Telegraph értesülései szerint az együttműködési kódex kidolgozása során a hatóságok nem kívánják taxatíve felsorolni és leszűkíteni azt a jogsértési kört, amely esetben a weboldalak zárolásáért folyamodhatnak. Attól tartanak ugyanis, hogy a visszaélések konkretizálása szűkíti mozgásterüket, és az újabb típusú e-bűnözésre nem tudnának megfelelően reagálni. Az egyeztetésen szintén részt vevő civil jogvédők azonban attól tartanak, a hatóságok túlzottan széles hatásköre felveti a cenzúrázás lehetőségét is. A Nominet pedig úgy véli, átlátható rendszert kell felállítani, amely mindkét fél esetében egyértelművé teszi a hatásköröket.

Az érintettek legközelebb májusban ülnek tárgyalóasztal mellé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!