Gyurkity Péter

Marad az Apple a táblák élén

Friss előrejelzés szerint az iPad 2 piaci részesedése ugyan jelentős mértékben visszaesik majd az elkövetkező években, ez azonban nem veszélyezteti az Apple első helyét a szegmensen belül.

A Gartner elemzésében többek között a fenti ellentmondásról olvashatunk, amelyet leginkább azzal oldanak fel, hogy túlságosan nagy a cég előnye a piacon, ezt pedig az Android folyamatos előretörése sem tudja majd kétségbe vonni - egészen az évtized közepéig, addig ugyanis biztosítottnak látszik az első hely. Ez természetesen az operációs rendszerek versenyében is hasonló következményekkel jár, az iOS szintén uralja majd a területet.

Az iPad 2 idén a leszállított tábla PC-k több mint kétharmadát teszi majd ki, a maga 68,7 százalékos részesedésével egyértelműen 2011 győztese lesz. Ez az arány azonban a következő években fokozatosan csökkenni fog, 2015-ben pedig 47,1 százalékra mérséklődik, miközben két fontos vetélytársa jelentős mértékben megerősödhet. Az első helyet leginkább veszélyeztető Android ugyan nem tud majd domináns helyet elfoglalni a szegmensen belül, ám részesedése egészen 38,6 százalékig növekedhet, ami megfelelő kiinduló pozíciónak tűnik. A másik kihívó a RIM QNX, amely az évtized közepéig 10 százalék körüli eredményt érhet el, ezzel pedig a harmadik helyet kaparinthatja meg.


A többiek egyértelműen a futottak még kategóriában maradnak, esélyük sem lesz beleszólni a három nagy versenyébe, legalábbis a táblák terén. Ide sorolhatjuk a MeeGo és webOS operációs rendszereket, amelyek 1, illetve 3 százalékot tudnak összekaparni maguknak 2015-re, miközben maga a piac ragyogóan teljesít majd. Idén csaknem 70 millió készülék találhat gazdára, ez a szám viszont öt év múlva megközelíti majd a 300 milliót, ami mindenképpen kitűnő bevételi forrást nyújthat a lehetőséggel élni tudó gyártók és forgalmazók számára.

Eközben egymás után futnak be az iPad 2 potenciális kihívói, a napokban például az Acer mutatta be legújabb megoldását, amely Tegra chippel, 10,1 hüvelykes kijelzővel, 16 GB-os tárolóval, 1 GB memóriával, valamint 10 órás működési idővel, illetve 450 dolláros induló árral érkezik, két kamerával, továbbá HDMI-kimenettel vegyítve a képet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #86
    Nos előszőr adjon el a samsung annyi Galaxy S-t amennyit iphonet az apple akkor lehet majd vert helyzetről beszélni, addig felesleges.
    (Az 1millió eladott tablettel meg végképp nem hadakoznék az ipad eladásai ellen - és akkor ki a fekete lovag?)
  • Papichulo #85
    "Mondjuk valóban vitatható a létfontossága egy LAN csatinak, de ha van, attól csak többet ér a kütyü."

    Akkor is ha ezaltal nehezebb/nagyobb lesz a berendezese es sohasem fogod hasznalni? Velemenyed szerint egy floppy vagy dvd-drive is jo lenne, mivel ugyan azt sem hasznalod, de tobbet er tole a termek?

    "Mi a baj amúgy egy laptopvinyóval?"

    Leginkabb a fogyasztas es a serulekenyseg. Leginkabb az utobbi. Nem szeretnek azon aggodni, hogy buknak az adataim.

    "akkor a testvérétől a második kiadásra ne várjunk sokat."

    Es akkor visszatertunk oda, hogy pillanatnyilag nem kaphato jobb, foleg nem olcsobban.

    "Mástól veszi, pl. a proci Samsung, de ti megugatjátok, hogy a Samsung koppint, eszméletlen. "

    Az A4 es az A5 az sajat Apple tervezes. Samsungra epul ugyan, de tovabbfejlesztettek.
    Amugy peldaul a Nokia az mit gyart? Van sajat processzor vagy LCD gyara? Vagy a HTC? Ez utobbi meg annyit sem ad hozza a vegtermekhez, mint az Apple.

    "saját ötlet az oprendszer, ami torz"

    Izles dolga. Szerintem pillanatnyilag ez a legjobb, ami a piacon van. Bar nem mindenben. Van amiben az Android szimpatikusabb.

    "meg a kinézet, aminek sok eleme szintén nem Apple ötlet."

    Megsem perelte meg oket be senki ilyesmi miatt.

    "csak az SGS nagyot ütött, így egyértelmű választás volt,"

    Teljes aron a Galaxy sem sokkal olcsobb, mint az iPhone 4, viszont gyengebb. Sokszor fagy, lassu es eleg gagyi a kinezete/minosege is.

    "Az új SGS2 aztán meg pláne túltesz a szifonon"

    Igen, a meg nem is kaphato telefon, bizonyos dolgokban tultesz az 1 evvel korabban megjelent telefonon. Szamodra ez az amazing??? :)
  • levente68 #84
    Mondjuk valóban vitatható a létfontossága egy LAN csatinak, de ha van, attól csak többet ér a kütyü.
    De a több sebből vérző érveitek akkor is gyengék, rövidesen komoly SSD-k állnak rendelkezésre, már nem annyira arany árban és akár egy laptop vinyó is sokkal jobb a többszáz giga tárhelyével, mint egy iPad, ami nem bővíthető, ja, adapterrel, na azt szeretnék én még.
    Mi a baj amúgy egy laptopvinyóval? Mert sokat nem eszik, nem nehéz, cserébe akár tucatszor annyi tárhely, mint a djágaszágotok. 2011 van!

    Egy biztos, ha valami még a negyedik generációs kiadásában is bővelkedik hiányosságokban, akkor a testvérétől a második kiadásra ne várjunk sokat.
    Megy ez szépen: ÁÁÁÁ, az nem is kell bele! Ha meg belerakták: korszakalkotó termék új megoldásokkal! Mekkora fail, a hitgyüli a kanyarban sincs, lol.
    Azt sose fogjátok fel, hogy az Apple nem gyárt semmiféle hardware-elemet? Mástól veszi, pl. a proci Samsung, de ti megugatjátok, hogy a Samsung koppint, eszméletlen. A többi feature is lopott, koppintott, saját ötlet az oprendszer, ami torz, meg a kinézet, aminek sok eleme szintén nem Apple ötlet.
    Ezzel amúgy nekem nem is lenne bajom, ettől még vennék, akkora jellem nem vagyok.
    Szifon4-em lenne, kb negyed áron, csak az SGS nagyot ütött, így egyértelmű választás volt, azért mondjuk még kevesebbet fizettem, de azt még teli áron is megvenném. Az új SGS2 aztán meg pláne túltesz a szifonon, tehát nincs gondolkodni valóm, sajnos és szerencsére.


    Visszatérve:
    A kijelző valóban jó, ha nagy betekintési szöggel rendelkezik, de azért nem csak az IPS panel ad akkora szöget, a 30 fokos panel, az tényleg gyenge, de nem jellemző...
    Persze, aki fekve tartja a kezében az iPad-et, azt úgyse győzhetjük meg, háhá.
  • levente68 #83
    Nem, nem biztos, hogy fizetett ember, de gyanús, hogy az, vagy van egy kis baja...
    Ajánlom: Galaxy Tab 10.1
    Vallom: a saját feature-ivel, meg a hiányok pótlásával fogják lenyomni Apple-t ebben a szegmensben is, ahogyan történt az iPhone-nal is.
    Tudom: soha nem fogjátok beismerni, olyanok vagytok, mint a Fekete Vitéz a Gyalog galopp-ból, totál vesztett helyzetben még mindig nagy a szátok.
  • narumon #82
    Tudhatnád, ha valaki az appleről bármit írni mer az csak fizetett ember lehet. Ugyanez volt 5 éve az MS-sel kapcsolatban, aki pozitív dolgot írt MS-ről az csak fizetett bérenc lehetett.
  • Macc #81
    Nem tudom miert gondoljatok, hogy az SG nek fizet az apple, sztem a letezeserol sem tud... Csak meg kellene nezni, hogy hol mennyi hozzaszolas van, egybol kiderul, hogy erdeke az SG-nek az apple-cikkek irasa.

    Amugy csak egy dolgot nem ertek, nincs itt senki aki habzo szajjal hianyolja a floppy-t? Meg nem kellene soros port az iPad oldalara?
  • Papichulo #80
    Azert, mert aki nem a charterrel repul Corfu-ra evente egyszer, az megtanul egyuttelni ezekkel a dolgokkal es alkalmazkodni hozzajuk. Plusz ha status-od lesz egy szovetsegnel, akkor azert nagyban konnyebb lesz az utazasod az OPUP-ok es a lounge access miatt (bar meg ez utobbiban is csak wifi van, nincs UTP-s net :) ).

    De minek is mondom en ezt neked...
  • narumon #79
    Annyira nem, idén még csak kétszer voltam.
  • willcox #78
    Nem is értem, hogy miért nem inkább videotékával felszerelt magánrepülőt tartasz.
  • Papichulo #77
    Szerintem te nem szoktal jarni. Altalaban a biztonsagi ellenorzes az 1-2 perc szokott lenni.

    Kiveve ha peldaul egyiranyu jeggyel repulsz (ami nekem eleg sok volt egy idoben), mert akkor megkapod a rettegett SSSS-t a beszallokartyara es ezekutan nem sok jora szamithatsz.