Berta Sándor

Egyleaks - harc az egyiptomi állambiztonsági archívum irataiért

Az egyiptomi titkosrendőrség minden erejével azon van, hogy megsemmisítse az évtizedek alatt összegyűjtött anyagait. A tüntetők azonban így is számos érdekes dokumentumot találtak.

Az elmúlt hetekben az egyiptomi hadsereg és a titkosrendőrség igyekszik megakadályozni, hogy a tüntetők birtokába állambiztonsági iratok kerüljenek. Ez azonban közel sem sikerül teljesen. A jelenlegi állapotok nagyban hasonlítanak az egykori NDK bukását követő napok eseményeire.

A demonstrálóknak sikerült megrohamozniuk és elfoglalniuk az egyiptomi állambiztonsági hivatal központját, amely Amn al-Dawlában található. Ez már önmagában komoly csapás a kormányerőkre nézve, azonban a helyzetet súlyosbítja, hogy a tüntetők a megszerzett anyagokat feltöltik az internetre. A YouTube-on már most látható olyan videó, amelyet az ottani irodákban rögzítettek, és amelyek az egykori belügyminiszter aranyozott csaptelepekkel ellátott szalonjait mutatják be.


Azonban ennél sokkal érdekesebbek a Facebookon és a Flickr oldalain EgyLeaks címkével felbukkant képek. Ezek a demonstrálók által megtalált dokumentumok szkennelt másolatai. Az emberek nem csak a fővárosban, hanem más településen is igyekeznek betörni a titkosrendőrség által működtetett helyi létesítményekbe. Az eseményeket az váltotta ki, hogy olyan hírek terjedtek el az országban, miszerint a titkosrendőrök megpróbálják megsemmisíteni az archívumokat, és ezért máglyákat gyújtottak az épületekben.

Az észak-afrikai államot jelenleg vezető átmeneti katonai tanács arra kérte a lakosokat, hogy a talált iratokat - nemzetbiztonsági okokból - semmiképpen se használják fel, hanem juttassák vissza a hatóságoknak. Az aggodalmak azonban inkább arra vezethetők vissza, hogy a régi elit tagjai félnek az általuk elkövetett dolgok kiderülésétől. A tüntetők ugyanis részletesen beszámolnak arról, hogy hol és milyen kínzóeszközöket találnak. Ezenkívül számos anyag bizonyítja, hogy meghamisították a választási eredményeket, s az ellenzéki pártok és szervezetek éveken át tartó megfigyelését és elnyomását. A titkosrendőrséget gyilkosságok elkövetésével, kínzásokkal, lehallgatásokkal is vádolják.


Az emberek által elfoglalt épületekről már a múlt hétvégén Twitter-üzenetek jelentek meg. Voltak azonban olyan helyek, ahol a tüntetők nem tudták elérni a céljukat, elkéstek, és így a titkosrendőröknek sikerült megsemmisíteniük az összegyűjtött aktákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)