MTI

Webkamerákkal figyelik az árvizeket a Dráván és a Dunán

Befejezte a Dél-dunántúli Vízügyi Információs Rendszer kiépítését a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A beruházás költsége meghaladja a 130 millió forintot.

A 2009 novemberében indult fejlesztés célja egy öt részből álló informatikai rendszer kialakítása volt, mely támogatja a vízügyi szervezetek napi munkáját és részletes, aktuális információkat szolgáltat a Dél-Dunántúl területéről - közölte Heid Petra, az igazgatóság sajtóreferense. A fejlesztésnek köszönhetően a szakemberek többek között azonnali információkat kapnak a karbantartásra vonatkozó adatokról, a rendszer képes meghatározni a tározásra alkalmas területeket, illetve a vízfolyás bármely pontjára megadja a rendelkezésre álló vízkészletet. Emellett az új adatbázis a napi munkához szükséges archív információkat egy helyen rendszerezi.

A vízügyi igazgatóság egy mobil és négy fix telepítésű webkamerát helyezett el a barcsi és a drávaszabolcsi hídon, valamint a mohácsi kompkikötőnél, a barcsi hajóállomáson. A kamerák távvezérléssel állíthatóak, képeik pedig megjelennek a www.ddkovizig.hu honlapon, valamint az igazgatóság épületében elhelyezett monitorokon. A rendszer segítségével többek között lehetőség nyílik a jégzajlás és a lebegő szennyeződések folyamatos megfigyelésére is.

A beruházás az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Környezet- és Energia Operatív Program (KEOP) keretében valósult meg, csaknem137 millió forint költséggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!