Berta Sándor

Kétmilliárd eurót hozott a németeknek az adócsalókat tartalmazó CD

Egyértelműen jól járt a svájci és liechtensteini CD lemez megvásárlásával Németország. A szövetségi pénzügyminisztérium a reméltnél jóval nagyobb bevételhez jutott.

Németország tavaly júniusban vásárolta meg 185 ezer euróért azt az adathordozót, amelyen a pénzüket svájci bankszámlákon elhelyezett személyek által elkövetett adócsalásokat tanusító információk voltak. A lemez részletes adatokat tartalmazott a bankszámlák tulajdonosairól, illetve a számlákon elhelyezett összegekkel kapcsolatban. A lépés heves vitát váltott ki, lévén a CD tartalma bűncselekményből származik, de a hatóságok - pénzügyi szempontból legalábbis - mindenképpen jó döntést hoztak.

A szövetségi pénzügyminisztérium becslései alapján tavaly az állam, a tartományok és a települések összesen közel kétmilliárd euró plusz bevételhez jutottak a kapott adatoknak és a retorzióktól tartó utólagos befizetéseknek köszönhetően. Az összeget közel 26 400 adócsaló "dobta össze". A többségük ugyanis megrettent a lehetséges következményektől és jobbnak látta, ha megelőzi a hivatalos megkeresést és inkább önkorrekciót alkalmazva felülvizsgálja korábbi adóbevallását, majd fizet.

"Fontos lépéseket tettünk az adóelkerülés ellen folytatott harcban" - szögezte le Hartmut Koschyk, a szövetségi pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Handelsblatt gazdasági napilapnak. Thomas Schäfer hesseni pénzügyminiszter hozzátette, hogy a sikerhez kellett a pénzügyi hatóságok egyre erősödő nyomásgyakorlása is, amely végül kifizetődött. Igaz, ehhez elengedhetetlen volt az adóhivatali személyzet bővítése, csak Hessenben 40 új adóellenőrt állítottak munkába.

A német állam az elmúlt két évben különösen jól járt az adócsalók adatait tartalmazó adathordozók megszerzésével, hiszen 2009-ben megvásárolta a liechtensteini DVD-t, amelynek köszönhetően körülbelül 1,4 milliárd eurós plusz bevételt könyvelhetett el. Így bőven megtérült az informátornak kifizetett 5 millió euró. Az adóelkerülők között voltak híres emberek is, például Klaus Zumwinkel, a német posta egykori vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #20
    Szerencsére azért nem teljesen így van szerencsére. (Amelyik cégnél meg igen onnan húzni kell mihamarabb)
  • sanyicks #19
    "Melyiket fogják szerintetek előléptetni?"

    Egyiket sem. A haver haverját léptetik elő, vagy aki több "trükköt" ismer, vagy fürgébb a nyelve :D
  • narumon #18
    Mégegyszer a legnagyobb adósáv nem millióknál kezdődik hanem néhány száz ezer forintnál, tehát téves a multimilliómosokra asszociálni ilyenkor!!!
  • narumon #17
    "Valószínűleg vannak akik sokat dolgoznak a több százezres fizetésekért, de ők valószínűleg jó helyen voltak jó időben. Biztos vagyok benne, hogy vannak munkák amiket mások is el tudnának legalább olyan jól végezni kevesebb bérért, csak nem engedik a közelébe sem az ilyennek"

    Azért ezt meg is lehet ám fordítani; én több olyan embert is ismerek aki folyamatosan sir a fizetésére, de másnak nem néz utána, képezni nem képzi magát, elmegy reggel dolgozni így vagy úgy ledolgozza a 8 órát utána befekszik a tévé elé és szidja a világot, meg a többet keresőket.
    Az eszébe sem jut hogy más esetleg azért keres többet, mert reggel mondjuk nyelvórán kezd hajnalban, utána ledolgozza a 8 (esetenként 10-12 óráját), utána otthon előveszi még a határidős feladatokat, megoldja, képzi magát.
    Melyiket fogják szerintetek előléptetni? Illetve melyikőjük az aki 1-2év után megpályáz egy jobb munkahelyet jobb fizetésért? Erősen két oldala van ám a dolognak mindkét oldalon találni pozitiv és negativ példát, de azt mondani, hogy valaki csak azért mert többszázezer forintot keres (figyelem a legnagyobb adósáv nem millióknál kezdődik!!!!), már csaló lopó hazug és fizessen többet. Ez erősen kommunista elv szerintem.
  • narumon #16
    Egyetértek!
  • NEXUS6 #15
    Te el vagy ám tévedve gyerök!
    Oszt mé gondolod, hogy a zállam zsákmányolki az adójával, nem pedig a tökös, aki eccerűen nem ad néked annyit, hogy adózás után is maradjon mit sörbeaprítani, meg elvideokártyázni!?
    Osztrákiában a nemlétező EU-s határ boldogabbik felén odadja, aztán megy két lépést keletre és nem aggya oda. Érdekes nem?
    Vazzeee!

  • Piel #14
    Azért a fénykardját hagyd meg neki! Anélkül hogy fog harcolni a gaz kizsákmányolók ellen?
  • torzsvendeg #13
    Egy Jedi nem beszélhet így! Ki vagy rúgva! Sőt egy Jedi nem is birtokolhat, úgyhogy előbb kivetem rád a 100%-os adót és utána vagy kirúgva.
  • Sir Quno Jedi #12
    És ugye a jöveledmadóról beszélünk. Van társasági és ezer más adóféle, amivel a valói értékteremtésből veszi ki a jussát az ország. SOkkal ésszerűbbek a fogyasztási adó alapú rednszerek, ahol a jövedelmet nem, de a fogyasztát megadóztatják. Tehát nincs jövadó, de áfa az murván van. Ha fogyasztani akarsz, avgy pazarolsz, az sokba kerül, de sarkallnak arra, hogy többet dolgozz és keress, mert amit megkeresel az a TIÉD és csakis a tiéd.
  • Sir Quno Jedi #11
    Zsárekök. Én bérből és fizetésből élek, mindent saját erőből érem el. NE engem büntessenek azért, mert vannak emberek akik LOPNAK és csalnak. Ne a tisztességes dolgozót adóztassák szarrá porgresszíve' , mert az igazi bűnözőket nem tudják megfogni. Hogy van ez kérem?! Én nem akarok porgresszív adót, de még százalékost se. A nagymenők így sem fizetik be, úgy sem fogják, de legalább nekem is marad valami abból amit pluszban megtermelek és nem mások élősködnek rajtam.