Berta Sándor

3D-s kezelőfelülettel érkezik a Windows 8

A Windows 8-asból 32 és 64 bites változatok egyaránt kaphatók lesznek, utóbbin külön kezelőfelület lesz a csúcskategóriás számítógépekhez. Lehetőség lesz az asztali elemek 3D-s megjelenítésére.

Érdekes részletek jelentek meg a Windows 7 utódjának számító operációs rendszerről egy olasz portálon. Ezek egy része más megvilágításba helyezi a korábbi információkat. A Windows8Italia honlapon megjelent bejegyzés szerint a Windows 8-asból 32 és 64 bites változatok egyaránt kaphatók lesznek. A helyzetet bonyolítja, hogy az operációs rendszer két külön kezelőfelülettel fog rendelkezni. Ezek közül az egyiket az átlagos számítógépekhez, míg a Wind kódnevű másikat kifejezetten a csúcskategóriás notebookhoz és dedikált grafikus kártyákkal szerelt asztali PC-khez szánja a redmondi cég. Mindkét felület használatához egyaránt 170 megabájt videomemóriára lesz szükség, a Wind azonban kizárólag a 64 bites Windows 8-asokon lesz előcsalogatható. Ugyanakkor mind a két kezelőfelület lehetővé teszi majd az asztali elemek 3D-s megjelenítését.

A Wind különlegessége az lesz, hogy teljesen dinamikusan fog dolgozni és alkalmazkodni a felhasználói szokásokhoz. Mindez azt jelenti, hogy a programszimbólumok, ikonok és kapcsolatok mindig a használati helyzetekhez igazodnak majd. A cél az, hogy jelentősen felgyorsuljon a mindennapi feladatok elvégzése. A további újdonságok között szerepel egy átdolgozott hibernációs rendszer, amely képes lesz a PC-t három-hat másodpercen belül olyan energiatakarékos alvási üzemmódba helyezni, amelynél minden nyitott alkalmazás és dokumentum automatikusan eltárolódik.

A Windows8Italia által közölt részletek - különösen a 32 és a 64 bites verziók tekintetében - érdekesnek tűnnek a tavaly októberben megjelent információk, amelyek szerint a Microsoft 128 bites architektúra támogatását is tervezi a következő operációs rendszerében. A Windows 8 esetében a vállalat a hangsúlyt az indulási sebességre, az általános teljesítményre, illetve néhány érdekes újdonságra helyezi majd. A szoftver teljes mértékben támogatni fogja az USB 3.0 és Bluetooth 3.0 technológiákat, valamint a Kinect vezérlőből is átkerülhet néhány megoldás. A bootidő lerövidítését, a különböző készenléti módokból történő, minden eddiginél gyorsabb visszatérést már egy idén nyári anyag is megemlítette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szarvas tag #57


    Erre szoktam én azt mondani, hogy nincs az a gép akárhány gigaherces akárhány giga rammal és akármilyen OS-sel, ami ki tudná szolgálni az ún. átlagLÚZERT.

    Erre szoktam még azt is mondani, hogy hiába csinálom meg a lúzer gépét akármilyenre, a netet nem fogom tudni neki felgyorsítani neki, helyette nem tudom megtanulni a számítógép kezelését, mert nem én vagyok az atyaúristen.
  • psishock #56
    két típusú ember létezik ebből a részből.

    Az egyik a technikai analfabéta, akinek minden (extra) funkció az orra előtt kell legyen, mert különben nem tudja használni őket, vagy/és elveszik a kezelésükben. Te ránézel a munkafelületükre és minden esetben elsírod magad.

    A másik pedig a minimalista, letisztult felületet kedvelő geek-ek, akik akár számos funkciót is össze tudnak kötni egyetlen gui elemre, vagy egérmozdulatra, mellette megtartva (vagy gyorsítva) a kezeléssebességet és ugyanúgy a funkcionalitást. Megtervezik maguknak hogyan nézne ki az optimális munkafelület.

    Itt egy rövid videó részlet, ami "foglalkozik a témával" :)
    http://www.youtube.com/watch?v=zx0GvMCJpBU
  • NEXUS6 #55
    Ez a túlbár mánia miért lehet? Az ismerősöm netbookját próbáltam kicsit kezelésbe venni, amikor látom, hogy tetűlassan indul a FF. Ja mert ott van a rahedli túlbár, alig látja az ablakot. Kikapcsolom neki őket (nem egy nagy vasziszdasz), hogy legalább ne vastagodjon meg az ujja az állandógörgetéstől. Erre legközelebb nem vissza rakta az összeset!?

    Azóta nincs az az isten, hogy más gépéhez akármi miatt is hozzányúljak!
  • sanyicks #54
    "hogy még a hangkártya és monitor illesztő szoftvert se tudta automatikusan telepíteni, míg a Windows 7 simán megteszi... "

    kivéve akkor amikor nem, és ha egy 2 éveset rak fel a 3 hónapos driver helyett...
  • sarocker #53
    Lehet, hogy neked mégsem kellene gépet szerelned.
  • mrphoenix #52
    "és mocskosul dühített, hogy még a hangkártya és monitor illesztő szoftvert se tudta automatikusan telepíteni, míg a Windows 7 simán megteszi..." -> ebből is látszik mennyire ismered az xp felépítését...
  • B0nFire #51
    "..múltkor egyik rokonnál fél mointort elfoglalták a firefoxban a toolbarok :D persze egyiket sem használta."

    Én is ugyanezt tapasztaltam az egyik haveromnál, de hogy jön ez a Windowshoz??? Ez user error. A felhasználói programok rakják fel a sok szar túlbárt, amikor telepítik. Általában választható opció. Annyit kéne csak tenni, hogy két NEXT kattintás között kivenni a pipát a túlbár telepítése és a kezdőoldal átállítása elől, és nem telepedne fel. Ennyi. Még angolul sem kell hozzá tudni, mert általában grafikusan megjelenik a telepítőben a túlbár képe. Nem kell hozzá nagy ész, sokan mégsem tudják, vagy egyszerűen csak nem érdekli őket.

    Ettől még nem lesz a Windows rosszabb, sem a Linux jobb egy szikrányival sem. Mert az ilyen user a Linuxos programot is ugyanígy telepíti, és ott is tele lesz a böngészője túlbárokkal.
  • Palinko #50
    régi gépre, netezés céljából csak is linux. annyi a vírus xpre, hogy kezdő userek kinyírják magukat :D múltkor egyik rokonnál fél mointort elfoglalták a firefoxban a toolbarok :D persze egyiket sem használta.
  • DjDano #49
    Örülök hogy ennyire jól elvagy az XP-vel de mostanában több gépet is szereltem amin XP volt és mocskosul dühített, hogy még a hangkártya és monitor illesztő szoftvert se tudta automatikusan telepíteni, míg a Windows 7 simán megteszi... A biztonsági hiányosságok tömkelegéről nem is beszélve...
  • psishock #48
    egy dolog hogy mi lesz az aktualis csucshardware, a masik meg hogy rohadtul nem fogja senki igenyelni, mivel az 5+ eves gepuk is messzemenoen ki fogja elegiteni az igenyeiket, minthogy most is teszi, szintugy a windows xp.

    Egyedul az ultramodern gaming miatt kenyszerulnek valtani esetleg, viszont a felhasznaloi, egyeb munkaprogramok, es a teljes net mellett mind szepen elvannak. Dehat a dx11 gamereken kivul mindenki magosrol tehet ra, ha ugy kivanja.

    Olyan ez mint a total commander, ott is mar atomstabil egy nagyszeru volt a jo par eves verzio is, persze aki akar ujithat a par uj ficsor miatt. De az xp-vel is eljutottunk oda, hogy vegre teszi az OS a dolgat, ott lapul a hatterben stabilan, es kiszolgal, mi meg torodhetunk a felhasznaloi programokkal, el is felejthetjuk akar evekig, hogy letezik egyaltalan valami alattuk, ami "kezeli" oket. :)