Berta Sándor

960 000 eurós pénzbüntetést kapott egy tartalomszolgáltató

Az olasz versenyhivatal a felhasználók megtévesztése és megfélemlítése miatt szabta ki a bírságot az Euro Content Ltd. cégre. Ingyenesen terjeszthető szoftverek letöltése miatt számláztak ki fizetési felszólításokat.

Az olasz versenyhivatal, az AGCM drasztikus pénzbírság megfizetésére kötelezte a Frankfurtban bejegyzett Euro Content Ltd.-t. A szervezet PS 6013-as számú döntése értelmében a vállalatnak összesen 960 000 eurót kell fizetnie. Az indoklás szerint a cég büntetése két részbol tevodik össze. Egyrészt 480 000 eurós pénzbüntetés jár azért, mert a tartalomszolgáltató megtévesztette az internetezoket, másrészt ugyanekkora összeget kell kifizetnie amiatt, hogy megpróbált több emberre is pszichikai nyomást gyakorolni.

Az Euro Content több honlapot is működtet, amelyeken ingyenes szoftvereket, többek között az OpenOffice-t és az Adobe Acrobat Readert kínálta a felhasználóknak. Az oldalakon mindenki letölthette a programokat, azonban a letöltés elott megjelent egy figyelmeztetés, miszerint a letöltés kezdeményezése, illetve folytatása bizonyos költségekkel jár. A vállalat havonta 8 eurót kért az emberektol és a 192 eurós összeget két esztendore elore kellett volna átutalni.

A jogsérto gyakorlat miatt több mint 5000 felhasználó fordult az olasz versenyhivatalhoz. A lépésük jogos volt, hiszen szabadon felhasználható és terjesztheto alkalmazások letöltéséért pénzt kérni jogszabályba ütközik. Az elso 8 eurós számlát ráadásul azonnal kiküldte a társaság és azok, akik nem fizettek késobb még egy 5 eurós utolsó fizetési felszólítást is kaptak. A renitenseket a cég jogi eljárás megindításával és negatív bejegyzések közzétételével fenyegette meg. Értheto, hogy sok felhasználó felháborodott az Euro Content magatartásán.

A tartalomszolgáltató saját bevallása alapján idén januártól májusig ilyen módon 164 000 eurót forgalmat és 43 000 euró nyereséget könyvelhetett el. Ráadásul április 6-tól használta a Google Adwords megoldását is, amely azonban június 17-én kitiltotta a céget a rendszerébol. A szolgáltatás ennek ellenére profitált a hirdetésekbol, hiszen áprilistól október közepéig az ügyfelek száma 100 000 és 200 000 között mozgott. Közülük 3000-7000 személy fizette ki a kért összegeket és 1000-3000 ember ijedt meg az utolsó fizetési felszólításoktól. Mindez azt jelenti, hogy a 960 000 eurós pénzbüntetés összhangban áll a megszerzett pénz összegével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opeca #10
    Hihi, ez olyan mint a Firefox cédék 2 euróért...

    Bombaüzlet...
  • Feri65 #9
    Az mindegy hogy Europán belül hol van a cég.Az a lényeg hogy hol teszi ezt szerintem.Nem mindegy hogy nálunk vagy Olaszban,mint a példa mutatja.
  • daninet #8
    én a 10forintert.hu-t is elsüllyeszteném a p*csába, hasonló kategória, csak még nagyobb átverés. Persze ők rutinosabbak cipruson van a cég :D
  • Szefmester #7
    Nem lesznek megbüntetve, mivel amikor te csngőhangot rendelsz tőlük az apró betűs részben közlik hogy te előfizetsz egy szolgáltatásra, ami következménye hogy: 1) megkapod a csengőhangod (amit máshonnan ingyen is beszerezhetsz), 2) "csak" 500Ft és mellé egy hétig tölthetsz le hasonlóan "olcsón" további szutykokat és az előfizetés pedig a lemondásig automatikusan meghosszabbodik.

    Szóval aki ilyenekre beregel, az már alapból meg is érdemli ha nem olvassa el az apró betűs részt.
  • B0nFire #6
    Erről a Svinderek azon epizódja jut eszembe, amikor összeszedték a hotelekben található és tonnaszám fellelhető ingyenes turistatájékoztató brosúrákat, belerakták egy nejlonzacskóba, aztán 5 fontért árulták a turistáknak. A bónuszajándék egy matrica volt, amivel ingyen beléphettek a nagyobb múzeumokba, csak azt nem említették, hogy a nevezett múzeumokba egyébként is ingyenes volt a belépés.

    Ha már csal valaki, csinálja ügyesen, és lépjen le idejében, valamint ne hagyjon nyomot maga után. Ezek bugris csalók voltak. Gondolom szabályosan bejegyeztették a céget, bankszámlát nyitottak, adóztak, így nem volt nehéz utolérni őket. Okos banda, mondhatom!
  • gergely1991 #5
    Hatalmas gratula ennek a szolgáltatónak ,megis érdemlik
    Ingyenes freeware,GNU szoftverek letöltéséért fizetni?!
    Ha pénz kell elég lett volna a reklámcsíkot kihelyezni és a probléma megoldva( végülis a cikk szerint profitáltak bőségesen)...
  • Armagedown #4
    a Jamba mikor lesz így megbüntetve , ők is átverik az embereket .
    Aki egy csengőhangot rendel , arról havi 4000et gombolnak le
  • Sir Quno Jedi #3
    Aki ezt befizette az eleve hülye, avagy figyelmetlen, így még egy polgári peres eljárásban sem lenne sok esélye, hogy a kis pénzecskéjét visszakapja (meg nem is éri meg kicsiben). Pont erre blazíroznak az ilyen tetű cégek.
  • Garrett27 #2
    Álmodozz csak.. ez a pénz az államkasszában landol majd valszeg, és "fejleszteni" fognak belőle. Hogy mit, ez a nagy kérdés.
  • Laza #1
    Ok, hogy büntetés... de az a pénz hová fog befolyni?
    Ki fogja kártalanítani a megtévesztett embereket? Azok is visszakapják a pénzüket?