Berta Sándor

Digitális technológia a bombák kiszűrésére

Kontinensünkön nemrég 14 olyan levélbombát fogtak el a hatóságok, amiket európai kormány- és államfőknek címeztek a feladók. Nem véletlen, hogy egyre nő az igény a megbízható bombafelderítő megoldások iránt.

A kialakult helyzet miatt Brüsszelben tanácskoztak az európai uniós tagállamok légibiztonsági szakértői, de a téma szerepel a belügyminiszterek következő megbeszélésének napirendi pontjai között is. Az egyik levélbombát Nagy-Britanniában, egy másikat pedig a német kancellári hivatalban füleltek le. A megoldás már készen van, egy osztrák cég ugyanis kifejlesztett egy hatékony és gyors bombafelderítő technológiát, amelyet minden tagország használhatna akár néhány héten belül.

Jelenleg ilyen célokra úgynevezett ionos mobilspektrométereket használnak. Az Egyesült Államok 207 ilyen berendezést fog leselejtezni, mert már nem elég hatékonyak, ráadásul sok téves riasztást adnak. Emellett könnyen kárt tehetnek bennük a por és más szennyeződések, javításuk pedig drága. Az eszközök beszerzése 21 millió euróba került. Az ezeket felváltó berendezés akár az Ionicon Analytik nevű vállalat PTR-MS készüléke is lehet, amely a korábbi rendszerek továbbfejlesztett változata. Az Ionicon Analytik a fejlesztési munkák során együttműködik az Innsbrucki, a New York-i és a Birminghami Egyetemmel.

Philipp Sulzer, a cég fejlesztési vezetője elmondta, hogy a PTR-MS által használt technológia valós időben képes felismerni akár egyetlen molekulát is több milliárd másik mellett és megállapítani, hogy az egy robbanóanyagból származik-e vagy sem. Ráadásul nem csak az öt legnépszerűbb robbanóanyagot ismeri, hanem azok azok különböző kevert változatait is és más veszélyes anyagokat, például drogokat is bele lehet programozni. Az új minták egyszerű szoftverfrissítéssel bevihetők a rendszerbe, így az állandóan naprakészen tartható.

Egy ilyen digitális biztonsági bombafelderítő egység ára 100 000 és 300 000 euró között mozog, s öt különböző változatban rendelhető meg. A legkisebb súlya 50 kilogramm, míg a csúcsverzió 170 kilogramm súlyú és 1,30 méter magas. Eddig összesen 200 PTR-MS technológiájú berendezést adtak el világszerte, de ezek közül sokat nem bombakeresésre, hanem fizikai, élelmiszeripari és katonai kutatóintézetekben használnak.

Persze a drága és gyakran téves riasztásokra hajlamos digitális biztonsági eszközök mellett van egy sokkal olcsóbb és hatékonyabb megoldás is a bombák kiszűrésére: a kutya. Az amerikai fegyveres erők a különböző technológiák alkalmazásával csak 50 százalékos felderítési arányt értek el, míg kutyák használatakor ez az érték elérte a 80 százalékot. Ezt Michael Oates, a Joint Improvised Explosive Device Defeat Organisation ismerte el egy októberi rendezvényen. A kutyák hátránya, hogy nem tudnak egyszerre sok csomagot átvizsgálni, emellett szükségük van táplálékra és pihenésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #5
    "Haha eszembe jutott az az ember aki elküldött 1 levélbombát valakinek de a pósta vissza hozta mert nem volt rajt bélyeg aztán aki küldte kinyitotta és felrobbantotta vele magát :D Asszem Darwin díjat is kapott érte"
    Az állítólagos (meg nem erősített) eset Khay Rahnajet nevéhez fűződik és 2000-ben volt a Darwin-díjra jelölve (aztán nem ő kapta meg).
  • torzsvendeg #4
    posthumus?
  • torzsvendeg #3
    "A megoldás már készen van, egy osztrák cég ugyanis kifejlesztett egy hatékony és gyors bombafelderítő technológiát, amelyet minden tagország használhatna akár néhány héten belül."

    ÁHÁ, már rá is jöttem kik küldözgették szét azt a 14 levélbombát.
    Másrészről, ha nem lennének ilyen gátlástalanul korruptak az államfők és a tisztelt kormánytagok, talán nem kapnának ennyi köszönő levélbombát.
    Na persze mi az a 21 millió euró, az állampolgárok ripsz-ropsz leadózzák.
  • Rotyoka #2
    Haha eszembe jutott az az ember aki elküldött 1 levélbombát valakinek de a pósta vissza hozta mert nem volt rajt bélyeg aztán aki küldte kinyitotta és felrobbantotta vele magát :D Asszem Darwin díjat is kapott érte
  • Thaison #1
    Ez a levélbomba azért egy elég parás dolog, nem csak annak akinek címezték hanem annak is aki kézbesíti, nem tudom mekkorát robban egy ilyen de biztos hogy nem esik jól:S Jó hogy már van mód ezek kiszűrésére,csak hát nem olcsó dolog.