MTI

Akaratlanul okozott twitteres járványt egy ausztrál diák

Akaratlanul okozott twitteres járványt egy ausztrál diák, aki egy üzenetek színesítésére tervezett kóddal végül többtízezer felhasználót küldött japán pornóoldalakra.

A 17 éves Pearce Delphin elismerte, hogy tőle származik az a JavaScript kód, amely egy új böngészőablakot nyit meg, amikor a felhasználó a kurzorral a twitteres üzenetet érinti. A melbourne-i diák az ötletet állítólag egy másik felhasználótól merítette, aki az üzenetek szivárványszínűvé alakítására használt hasonló kódot. Az ötlet azonban hamar a hackerek érdeklődését is felkeltette, néhány órán belül több ezer felhasználó fertőződött meg. A féreg a címtárban található felhasználókra is továbbküldte magát, és pornográf oldalakat nyitott meg.

Az elsőre csak tréfának szánt, fertőzést okozó kódot azért tartják rendkívül veszélyesnek, mert módosítással akár a felhasználói fiókokhoz tartozó személyes adatok eltulajdonítására is fel lehetne használni - mondta Delphin. "A kód megírásának az volt az érdekessége, hogy olyan utasításokat kellett használni, amelyek nem lépik túl a Twitter szabályai szerint használható, legfeljebb 140 karakteres üzenethatárt" - magyarázta a diák.

A járványszerű fertőzés kedden mintegy öt órán át okozott fennakadást a 145 millió regisztrált felhasználóval rendelkező közösségi portálon. Az üzemeltetők közleményben kértek elnézést, miközben kijelentették, hogy a napi 90 millió csevejhez tartozó profilok adatait nem érte támadás. A hiba kiküszöbölése előtt a féreg olyan ismert személyek profiljait is érintette, mint Robert Gibbs, a Fehér Ház sajtótitkára, illetve Sarah Brown, a korábbi brit miniszterelnök feleségének fiókja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!