MTI

Egy dollárért vásárolják vissza a The Washington Timest

Egy dollárért és a lap 8-10 millió dollárosra becsült adósságának átvállalásáért cserébe a hónap végére ismét a The Washington Times tulajdonosa lehet a szektaalapító Sun Myung Moon tiszteletes, jelentette a The Washington Post.

A Post saját korábbi értesülését korrigálta, amely szerint Moon az általa 1982-ben alapított konzervatív lapért több millió dollárt fizetne a jelenlegi tulajdonosnak, a legidősebb fiának, Prestonnak. Az augusztus 23-án aláírt szándék-megállapodás értelmében az ügylet 30 nap múlva életbe lép. Korábban Moon tiszteletes azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben Preston nem engedi neki a Timest, akkor az általa nemrégiben alapított New Word Media Development nevű cég 100 millió dolláros befektetéssel új napilapot fog indítani.

A 90 esztendős Sun Mung Moon a leginkább a tömeges esküvőiről ismert, újkeresztény Egyesítés Egyházának alapítója és vezetője. A vitatott vallási mozgalom vezetője négy évvel ezelőtt engedte át lap vezetését fiának. A The Washington Post korábban közölt információi szerint Preston Moon be akarta záratni a lapot, mert irányításának éveiben a The Washington Times példányszáma az 87 ezerről mára 40 ezerre esett vissza. A Timesnál tavaly elbocsátották a szerkesztőségi állomány több mint a felét és távozott a lap főszerkesztője, John Solomon is. Megszüntették a lap sportrovatát és a washingtoni városi szekcióját.

A visszaesést az amerikai nyomtatott médiapiac általános tendenciái - az ingyenes internetes konkurencia megerősödése és a hirdetési bevételek hanyatlása - mellett - a Moon tiszteleteshez közel álló források szerint annak is köszönhető, hogy Preston irányítása alatt a szerkesztőség eltért az apja által bevezetett ókonzervatív irányultságtól. Moon tiszteletes a lapnak a fia által tavaly elbocsátott elnökére, Dong Moon Joora bízta a The Washington Times visszavásárlását és vezetését. Ebben segítségére lesz a kiadóvállalat két korábbi, Preston által szintén kirúgott csúcsvezetője, Thomas McDevitt és Keith Cooperrider.

A Times bennfentesei szerint a lapnak a Moon tiszteleteshez való visszatérése nyomán újból megnyílnak majd az alapítása óta veszteséges sajtótermék fenntartáshoz a pénzcsapok. Ugyanakkor attól tartanak, hogy a "feltámadás" csak ideiglenes lehet, mert apjuk halála után a Moon-örökösök feltehetően bezárják vagy eladják az újságot. A Moon-fiúk, az atyai vállalatokon osztozkodó Preston és Justin, valamint legifjabb Sean, akinek az egyház irányítása jut majd, már most megkezdték a marakodást a több milliárd dolláros atyai hagyatékért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!