MTI

A Foxconn csak robotokkal dolgoztatna Amerikában

Teljesen automatizált üzem létesítését tervezi az Egyesült Államokban a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező tajvani Foxconn.

A világ legnagyobb elektronikai beszállítójának szándékai szerint öt éven belül elkészülhet a teljesen automatizált üzem, ahonnan még Kínába is versenyképes áron szállíthatnának - közölte hétfőn Terry Gou, a vállalat alapítója. A Foxconn olyan nagyvállalatoknak szállít részegységeket Kínába, mint az Apple, a Dell, a Microsoft, vagy a Nokia. Az Egyesült Államokban számítógépszervereket gyártó üzeme van.

A Foxconn az utóbbi időben a vállalat kínai érdekeltségeinél elkövetett öngyilkosságok miatt támadások kereszttüzébe került, miután 2009 júliusa és 2010 májusa között sencseni ipari komplexumában tíz dolgozója követett el öngyilkosságot. Akkor az öngyilkosság-sorozatot a szakszervezeti aktivisták a rendkívül kemény munkakörülményekkel, a munka monotonitásával magyarázták. A cég vezetése később a további esetek megelőzését szolgáló intézkedések sorozatát vezette be, és átlagosan 30 százalékkal megemelte dolgozóinak bérét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #6
    Hát ha az élet minden területén ezt csinálnák, akkor talán felvetődne ez a probléma. Addig meg kaszál a cég. Egy multi sose lát rövid/középtávon túl...
  • teddybear #5
    Még valamit hozzáfűznék.

    Amerikában jóval erősebb a szakszervezet, mint akár nálunk, hogy Kínáról ne is essék szó. Még ha maffia is benne van.
    Nem hiszem el, hogy egyetlen szakszervezetes se hirdetne egy ilyen üzem ellen teljes bojkottot, beleértve a beszállítókat, és a nagy és kiskereskedőket.
    Nem hülyék, hogy hagyják tönkretenni saját magukat.
  • Merces #4
    ...hát pech nincs ránk szükség,csak a kiválasztottak maradnak, mi meg megehetjük egymást, már ha nem unnak ránk és irtanak ki előtte...
  • Narxis #3
    Ott a pont. Egyre több a munkanélküli, a világon mindenhol. Ki fog dolgozni és vásárolni?
  • teddybear #2
    Legfeljebb majd szépen csődbe mennek. A robotoknak éppúgy nincs fizetésük, mint ahogy a munkanélkülieknek sem. A robot nem vásárol, de a munkanélküli sem fog, nincs miből Ípodot venni....

    A nagyokos cég meg eltűnik a süllyesztőben, a többiekkel együtt.
  • Sir Quno Jedi #1
    Naugye. Addig basztatja őket a sok "ócsó munkaerő", meg a szakszervezetek, hogy inkább csinálnak egy fejlett államban egy automata gyárat és így az olcsó munkaerő is szépen éhenhal, ők meg ezer évre be vannak biztosítva az ellen, hogy bárki szivassa őket (robotoknak még nincs szakszervezetük). Logikus lépések, ha csak a gazdasági szempontok számítanak (márpedig egy kapitalista multinak nincsenek más szempontjai, csak a nyereség, meg az extraprofit).

    Szép új világ.