MTI

A világ első digitális dalfesztiválja Észtországban

A világ első digitális dalfesztiváljára készül Észtország, ahol az énekelni vágyó kórusok az idén a személyes találkozó helyett az interneten mutathatják be kedvenc dalaikat.

A balti állam egyik legjelentősebb eseményének tekintett közös éneklésére az észt nemzeti mozgalom erősödésével elsőként 1869-ben került sor. A hagyománnyá vált fesztivált általában csak ötévente rendezik meg, de olyan népszerű, hogy valamilyen módon szinte minden észt részt vesz benne. Az augusztus 20-i eseménnyel Észtország az egykori Szovjetuniótól 19 évvel ezelőtt visszanyert függetlenségét is ünnepli.

A népdalokkal készülő kórusok az idén 100 helyszínről az interneten találkozhatnak egymással, és a központi színpadon, egy óriási kivetítőn keresztül csatlakozhatnak az élőben éneklő résztvevőkhöz. A közös éneklés azonban nemcsak a kórusoknak szól. Az interneten a http://tv.elion.ee/laulmine/ címre bárki elküldheti a saját felvételét. Az egyetlen kikötés mindössze annyi, hogy a hagyományos dalokat észt nyelven kell előadni. A szervezők több tízezer résztvevővel számolnak, akik közül zsűri válogatja ki a legjobb száz előadót, a dalokból pedig egy montázst is készítenek, amelyen minden előadó egyszerre lesz látható és hallható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!