MTI

Az interneten is bejárható lesz Pozsony és Kassa

Kamerarendszerrel felszerelt autók pásztázzák hétfőtől Pozsony, Kassa, Eperjes, Zsolna, Besztercebánya, Nagyszombat, Trencsén, Poprád és Privigye utcáit. Az amerikai Google társaság részletekbe menően rögzíti a felsorolt városokat, hogy aztán 2011-től Street View szolgáltatása révén a számítógép képernyője előtt ülve is tudjunk barangolni mondjuk a kassai dóm környékén - írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap. Az internet legismertebb keresőprogramját működtető amerikai Google augusztus 16-tól hozzálát a legnagyobb szlovákiai városok feltérképezéséhez.

"A panorámafelvételeket készítő járműveink a városok valamennyi utcáját és tereit végigjárják, a részletes feltérképezés több hónapot vesz igénybe, ezt követően a képek feldolgozása, interaktívvá tétele újabb hónapokat igényel, a végeredményt 2011-ben tesszük közzé" - közölte Jaroslav Bengl, a Google Zurich menedzsere. Svetlana Gavorová, a szlovák idegenforgalmi ügynökség vezérigazgatója üdvözölte a tervet, mivel a "Street View révén esetleg több külföldi kap kedvet arra, hogy Szlovákiába jöjjön, és a látnivalók kiválasztását meg tudják tervezni."

Bengl szerint 23 ország több mint 100 városa került eddig fel a Street View rendszerébe, Prágát 2009 ősze óta járhatják be virtuálisan. A cseh visszhang nagyon kedvező. A Google esetenként az egyes utcai részletek kinagyítását is lehetővé teszi (pl. aki a prágai óvárosban virtuálisan barangol, külön megnézheti az Orlojt vagy számtalan más épületet, s ehhez amatőröktől kapott videofelvételeket is felhasznál a cég. A képek készítésekor ügyelnek a menet közben lefilmezett emberek személyiségi jogaira is - a feldolgozás során automatikusan kitakarják az arcokat és a járművek rendszámtábláit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #2
    majd amikor a p*na kelepel!
  • FoodLFG #1
    Mo-n mikor lesz ?